Hopp til hovedinnholdet

Hos pappa er det bare røyking, kjefting og usosialitet. Jeg skulle ønske jeg ikke gikk til han i d hele tatt! 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei.. jeg har det ikke noe bra i det siste. Mamma og pappa har skilt seg for fem år siden, og jeg er hos pappa annenhver helg, og hver gang jeg er der, er dette alt som skjer: Røyking, Kjefting, Usosialitet. Nå for tiden har pappa begynt å prøve å få meg til å syns synd på han.. d er ikne greit! Jeg skulle ønske jeg ikke gikk til hsn i d hele tatt! Jeg skulle ønske jeg ikke fantes!!!!! HVA SKAL JEG GJØRE?! JEG FRIIIKER UT!!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Ut ifra det du skriver forstår jeg at du har det vanskelig hos pappa nå, og at du aller helst ønsker at du ikke må bo der. Det høres ikke greit ut slik som du har det hos pappa. Heldigvis fins det hjelp å få.

Først vil jeg si at det er vanlig å bli sint, lei seg og redd hvis det er problemer hjemme. Da er det lett å få negative tanker som at man skulle ønske man ikke fantes, fordi det ville føltes lettere. Men dette kan bli bedre, så hold ut fordi du vil også få det bedre da.

Hvis du ikke trives hos faren din er det viktig at foreldrene får vite det. Kan du prøve å fortelle pappa hvordan du opplever å bo hos han, og at du syns at det eneste som skjer er røyking, kjefting og lite sosialt? Forklar hva det gjør med deg når det blir mye kjefting. Foreldrene dine har et ansvar for at du skal ha det bra. Det kan være ganske vanskelig å skulle snakke med foreldre på denne måten, men for at det skal bli en endring for deg må de vite hvordan du har det. Helt til man er 18 år er det foreldrene som bestemmer hvem barna skal bo hos, og hvor mye de skal bo hos hver, men når barnet har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på hva barnet mener. Da skal du få kunne si din mening før det tas avgjørelse om dine personlige forhold, slik som hvem av foreldrene du skal bo hos hvis de lever hver for seg.

Du kan snakke med helsesøster på skolen eller en annen voksen som du stoler på, hvis du synes det er vanskelig å snakke slik med foreldrene dine. Deretter kan den voksne du forteller dette til snakke med foreldrene dine for deg.

Lykke til, jeg håper du snakker med noen som kan hjelpe deg med å si ifra til faren din om hvordan du opplever dette.

Jeg legger ved noen aktuelle artikler du kan lese.

Vennlig hilsen helsesøster

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse