Hopp til hovedinnholdet

Fikk angst etter å ha vært vitne til at foreldrene hadde sex

Jente 14 år
 

Spørsmål
Hei!
Rett på sak:
I 5. klasse var familien min og jeg på ferie. Vi lånte en sånn liten feriehytte, det var bare en dobbelt-etaje-seng og noen skuffer + veranda. Jeg og lillebroren min ( da ca. 3 år) lå øverst i sengen og foreldrene mine nederst. En natt hadde vi barn lagt oss, og mamma og pappa drakk vin. Vi hadde sovnet, men midt på natten våknet jeg av stønne-lyder. Jeg så ned, og der lå de oppå hverandre og lagde ekle lyder, og jeg som omtrent ikke visste hva sex var da, ble redd. Jeg sa navnne deres mange ganger, men de hørte det ikke, de var så opptatt... Det var så ekkelt, og jeg greide jo selfølgelig ikke å sovne, men de bare fortsatte med høye lyder. Da de endelig var ferdig lå mamma og pustet skikkelig fort veldig lenge, og pappa sa bare: sånn.
JEg var som sagt livredd, og nettene etter dette her hadde jeg skikkelig angst for å høre dem igjen.
Dette fortsatte jo også hjemme, jeg var redd for å høre dem. Men jeg turde jo ikke å si noe, og ofte gråt jeg meg i søvn.
Da jeg hørte dem hjemme en annen gang begynte jeg å styrtgråte etter minnene jeg hadde. Mamma kom inn lenge etterpå og jeg grein fortsatt. Hun spurte hva det var, men jeg ville ikke si det.

Det er nå snart fire år siden, og det kan gå lang tid mellom hver gang jeg tenker på det, men det er så forferdelig! Jeg fikk også vite for et halvt år siden at pappa skulle flytte, og jeg ble selvfølgelig knust. Det var så urettferdig at jeg måtte gå gjennom dette, først det på ferien, og så skilsmissen.

Jeg har aldri sagt dette til noen, men jeg har en venninne som sier at hun ofte hører faren og stemoren holde på, og hun har sagt det til dem, og de sier bare: Hva så? Dette er vel ganske alvorlig, eller er det bare jeg som syns så synd på meg selv? Mamma og pappa skal vel alltid passe på at vi ikke får opplevd dette, eller? Jeg tror de var ganske full, men allikevel..?

Håper på svar, men jeg har ikke tenkt å snakke med dem! Jeg er ikke litt god på å vise følelser..

Takk på forhånd.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det kan være en ganske skremmende opplevelse, slik du har opplevd, å oppdage at foreldrene har sex. Når man vet lite om det, har man jo ikke muligheten til å forstå at det faktisk er noe bra mellom foreldren man er vitne til.

Jeg syns det er veldig bra av deg at du skriver om dette nå. Jeg ser jo at dette har vært noe du har strevd med i mange år, og som har gjort deg litt engstelig, mens du samtidig ikke har greid å si noe om det fordi du antagelig føler at det er knyttet litt skam til det.

Jeg skulle ønske det var slik at forelde kunne forklare for barna sine at foreldre har sex og det kan se litt voldsomt ut, men det er faktisk et uttrykk for at vi er glade i hverandre og noe som er godt for oss...

Tror du at en slik forklaring kunne ha gjort ting lettere for deg å takle?

Mange barn og unge jeg prater med sier at de ikke vil vite at foreldre har sex, men de sier samtidig at de jo gjerne vil at foreldre skal være glad i hverandre... -Hvis man får hjelp til å se denne sammenhengen, blir det kansje litt enklerer å greie tanken på at foreldre har sex også.

Jeg syns det er bra at du har pratet litt med venninden din om det hun vet fra sitt hjem. Kanskje kan du også betro deg til henne om det du har opplevd?. Det kan være en hjelp til å se at "alle" driver med det. Jeg vet at du nok syns det er ille å tenke på, men etterhvert som du også får utforsket og nytt egen seksualitet, vil du nok greie å se litt annerledes på det.

Hvis angsten rundt dette sitter litt fast hos deg, er dette noe du gjerne kan prate litt med helsesøster om også. Helsesøstre jobber mye med ungdom, sex, kropp og følelser, og hun vil ta deg på alvor på dette og hjelpe deg til å forstå og sortere litt i følelsene dine rundt dette. -Det med dine foreldres samlivsbrudd kan det også være lurt å prate litt med henne om. Jeg vet at det kan være mye sorg og savn, og kanskje også skyld og skam knyttet til det at foreldre skiller lag. Viktig å ikke gå med dette alene.

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse


Quiz: Hva vet du om trafikk og førerkort?

Når kan du ta mopedlappen?