Hopp til hovedinnholdet

Er redd for om mamma og pappa skal skille seg

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei ! Jeg er gutt på 12 år, og hører mamma og pappa krangler hele tida.Og blander men inn som oftes,som jeg ikke burde gjøre.Men jeg er glad så lenge dem er sammen.Men en dag hørte jeg at mamma og pappa skulle bytte på å være her og diskutere i en leilighet på dagstid.Begge to har gode jobber og vi har det bra det er berre Mamma som hører litt mye på moren til mamma, og moren til mamma sier ting som ikke er bra for familen.Jeg er veldig lei meg.Og sliter.etter at eg spurde han:ska dere slå opp, sier han: ser ut som det,etter denne leiligheten.Jeg spør mamma,og hun sier dette skal orne seg.Fordi det er egentlig ikke noe stort problem men,som et lite verdiløst problem blir så stort.Og det burde orne seg.Og dem er gifte og pappa har en famile fra før.Vi haddde det veldi bra helt til mamma begynte å høre på mormor.Men jeg vet ikke om dette er noe skillsmisse.Kan dere svare meg ærlig?Mamma og Pappa har allerede kjøpt billeter til syden og til hytta.Jeg tenker at familedelen er ødelagdt,takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det er ikke vanskelig å forstå at du er usikker på hva som skal skje med familien din, når du får mange ulike beskjeder og hint. Det er klart at det påvirker deg og hvordan du har det. Du forteller om tankene dine ut ifra det du har hørt. Jeg lurer på om mamma og pappa vet at du sliter, at du er redd for om familien er ødelagt, eller at du er lei deg? Vet de hva du har hørt og ikke? Det må du fortelle dem! Det kan være viktig for dine foreldre å vite at du tenker mye på dette. Da kan dere snakke sammen på en ærlig og åpen måte, det fortjener du selv om du er barnet deres. Hvis du ikke får vite ordentlig hvordan ting er vokser bare usikkerheten og redselen. 

Men husk, mange foreldre krangler og strever i perioder uten at det betyr at de skal gå fra hverandre. Så det er ikke sikkert at mamma og pappa skal skilles selv om de har hatt det vanskelig i det siste. Hvis de har kjøpt sommerferiebilletter virker det jo som de har et ønske om at ting skal ordne seg mellom dem, tror du ikke? Og jeg tror ikke at moren din lar seg påvirke så mye at hun går fra pappa bare på grunn av noe mormor har sagt eller gitt råd om. Foreldrene dine er to voksne mennesker med egne meninger, og en lang historie bak seg. Jeg vil tro at dette handler om mer enn mormor sine meninger. Men jeg syns du skal snakke med dem også om dette!

Du ber meg svare ærlig på om situasjonen du beskriver tilsier at foreldrene dine skal skilles. Jeg kan ikke gi deg et sikkert svar, ettersom jeg ikke har snakket med dem og kjenner til situasjonen deres. Ut ifra det du beskriver kan det være mange utfall. Alle familier er ulike, alle krangler på ulik måte.

Hvis det blir enda vanskeligere hjemme i tiden fremover, eller hvis det viser seg at det blir skilsmisse, anbefaler jeg deg å ta kontakt med et familievernkontor i bydelen/kommunen der du bor. De kan hjelpe dere med å finne ut av ting og å prate sammen. De er proffe i å hjelpe familier som har ulike former for konflikter og vanskeligheter, og spesielt gode er de på alt som har å gjøre med samlivsbrudd. Du kan ta kontakt på egenhånd som barn. Les mer i artikkelen her.

Jeg ønsker deg lykke til, jeg syns du er modig som tar opp et slikt vanskelig tema. Du kan for eksempel vise foreldrene dine svaret mitt - så er det starten på en samtale som forhåpentligvis vil bli oppklarende for deg. Jeg håper det går bra å prate med mamma og pappa og at de er ærlige og tydelige med deg om hva dette handler om!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse