Hopp til hovedinnholdet

Mamma og pappa skal skille seg.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Mamma og pappa skal skille seg.De sa det i går.Men for en uke siden sa de at de kom til å være sammen hele livet

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det høres ut som dine foreldre strever og at det blir vanskelig og usikkert for deg. De har sikkert prøvd å få forholdet til å fungere, og så ser de at det ikke nytter likevel. I slike perioder hvor foreldrene prøver mye for å unngå skilsmisser håper de sikkert selv også at de skal finne løsninger som gjør at de kan fortsette å være sammen. Da kan det også være lett å si at de skal holde sammen bestandig om det er en dag de synes det fungerer og som gir dem tro på at det skal vare livet ut.

At dette er vondt for deg, er ikke vanskelig å forstå. Jeg tenker også at det er viktig at dine foreldre snakker med deg (og eventuelle søsken) og at de er ærlige overfor deg. Om du vet hva som skjer og du stoler på at dine foreldre er ærlige mot deg, blir det også lettere for deg.

Når dette nå er veldig nytt, har du sikkert mange forskjellige tanker i hodet ditt og som det kanskje også kan være vanskelig å snakke med foreldrene  dine om. Jeg tenker derfor at det er viktig at du har noen å snakke med. En tanke/onkel du stoler på? En lærer? Eller også helsesøster på skolen. Hun er vant med å snakke med ungdommer som har det vanskelig og i tillegg har hun taushetsplikt. Da kan du stille de spørsmålene du har og du kan fortelle henne hva du tenker på og hvordan du har det. Det hjelper stort sett alltid  snakke med noen og få dele vanskelige tanker med.

Det kan være dette er en vanskelig periode for foreldrene dine også og at de nå noen dager har nok med sine egne tanker, slik at du skal kanskje ikke å forvente de er helt tilgjengelig for deg, selv om det selvfølgelig vil være det beste at det er de som kan snakke med deg.    

Hvis du ønsker å snakke om det med noen andre kan du også  ringe Alarmtelefonen for barn og unge telefon116111. jeg legger også ved tre artikler du kan ha nytte av å lese.

Jeg håper du kjenner det litt bedre etter hvert.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer

Snakk med noen om foreldrenes samlivsbrudd

Jente er fortvila (colourbox.com)

Selv om skilsmisse er vanlig i dag, kan det likevel være vondt for den enkelte! Skulle DU ønske du hadde noen andre å snakke med som også har opplevd skilsmisse? På mange skoler i landet kan du det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse