Hopp til hovedinnholdet

Hvordan skal jeg si til mamma at jeg vil bo mest hos pappa?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 år. Jeg har skilte foreldre og det har de vært lenge. Men jeg har liksom aldri vær helt okey med det. Jeg bor anna vær uke til foreldrene mine. Begge foreldrene mine har fått kjæreste og jeg har til sammen 6 søsken + ste-søsken. men mamma er den eneste som bor med sin kjæreste. Men problemet er at mamma og de bor på andre siden av byen. og jeg har prøvd å få venner der, men funker liksom ikke. Men pappa derimot bor der skolen min er, venner, og alle idretter og alt. Å jeg liker å bo til pappa best. Og jeg blir lei meg vær gang jeg må dra men mamma blir veldig fort lei seg. Hvordan sier jeg det til henne??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at dette er en vanskelig situasjon, hvor du står litt "imellom" mamma og pappa. En posisjon som alle skilsmissebarn til tider opplever å stå i. En posisjon som barn blir satt i helt uten skyld! For det er de voksne som tar valget om å skille seg. Bare husk det, hvis du kjenner at samvittigheten gnager - det er ikke din skyld at mamma og pappa valgte å leve fra hverandre! Jeg ville bare understreke det:) Jeg skjønner at du er lei deg når du må dra fra pappa dersom venner og det sosiale livet ditt er mest der. Denne delen av livet ditt blir jo viktigere og viktigere jo eldre du blir. 

Når det gjelder samvær og hvor barn skal bo etter en skilsmisse, skal de voksne samarbeide og alltid tenke på barnets beste. Dette finnes det faktisk en lov for, som heter barneloven! Visste du det? Den artikkelen jeg linket til her anbefaler jeg deg å lese. Da forstår du litt mer av hvilke rettigheter du har og hva man tenker er bra for barn. Det aller viktigste budskapet, er at barn har rett til å føle seg elsket, sett og forstått. Og at foreldre skal lytte til barnas ønsker fra og med fylte 7 år. Nå er du 13. Din mening er viktig!

Du spør hvordan du skal snakke med mamma om det du tenker på. Jeg syns på en måte at du har skrevet mye av svaret selv, i ditt spørsmål til oss. Der skriver du om årsakene til hvorfor du vil bo mer hos mamma. Hvorfor er ofte nøkkelen når man skal prate sammen. Jo mer den andre kan forstå av være ønsker og følelser, jo lettere er det å komme hverandre i møte. Dine ønsker for å bo mer hos pappa handler ikke om at mamma er en dårlig person eller at du ikke er glad i henne. Det handler om det sosiale livet ditt og om venner, idretter og fritid. Dette tror jeg mamma kunne trenge å vite. Du kan si noe om dette uten å såre mamma, så lenge du snakker om dine ønsker å dine følelser! Vær ærlig med mamma om DINE behov som ungdom! Og understrek for mamma at du fortsatt er veldig glad i henne og fortsatt ønsker samvær med henne på en eller annen måte. Men at du - akkurat nå - har de fleste vennene dine og mest av fritidsinteressene dine hos pappa. 

For selv om mamma og pappa er skilt, vil jeg tro at de fortsatt begge to er inni hjertet ditt. Og der skal de få lov til å fortsette å være! Du skal slippe å ha dårlig samvittighet fordi du ønsker å bo mer hos pappa enn hos mamma. Du skal slippe å ta ansvar for alle dine foreldres følelser i forhold til dette. Så lenge du er ærlig om hva dette handler om for DEG, syns jeg du har vært modig som tør å ta opp et potensielt vanskelig tema! Da håper jeg foreldrene dine vil ta det på alvor og lytte til det du har å si. Blir det vanskelig å starte denne praten kan du vise foreldrene dine svaret mitt her til deg og dere kan snakke ut ifra det. 

Men hvis det blir for vanskelig å starte praten på egenhånd, anbefaler jeg dere å ta kontakt med et familievernkontor. De som jobber der hjelper familier som har det vanskelig til å finne løsninger. De er spesielt gode på det som handler om samvær og konflikter i forbindelse med skilsmisse. Tilbudet er gratis, jeg kan anbefale det! Familievernkontorer finnes over hele landet. 

Jeg håper dette var til hjelp og at du fikk noen tips og noen nye tanker. Jeg ønsker deg lykke til og alt godt!

 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse