Hopp til hovedinnholdet

Tenker på skilsmissen, og foreldrene mine skilte seg for flere år siden

Jente 13 år
 

Spørsmål

Foreldrene mine skilte seg rett før jeg begynte i 1. klasse. Der og da skjønte verken jeg eller den to år yngre søsteren min hva som skjedde. Hvorfor ville ikke mamma og pappa bo sammen mer? Hadde vi gjort noe galt? Som sagt skjønte ingen av oss hva som skjedde, og det virket helt normalt siden vi var så små at vi knapt husker noe fra da de ennå var sammen. Så kort sagt, var skilsmisselivet blitt hverdagen min. Slik tenkte jeg lenge, men i 5. endret det seg. Jeg ble deprimert og tenkte mye på skilsmissen. Hvorfor kunne de ikke holdt sammen? For min og søstera mi sin skyld? Det gjorde så vondt å tenke på det, og det endte opp med å bli dager hvor jeg ble hjemme fra skolen pga deprisjonen. Jeg kom over dette nærmere slutten av skoleåret, og var glad og fornøyd inntil nå nylig. For rundt en måneds tid siden begynte jeg på nytt å tenke på skilsmissen for 8 år siden. Jeg har hatt kvelder hvor jeg bare ligger i senga og griner. På en måte gjør det godt, på en annen ikke. Noen tips?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du beskriver bra hvordan det kan være å ha skilte foreldre. Sorgen over at foreldre velger å ikke leve sammen kan vare i lang tid. Det kommer nye utfordringer og problemstillinger etterhvert som man blir eldre. Og det er gjerne som du beskriver: at man forstår mer av hva en skilsmisse innebærer når man blir større. 

Snakk gjerne med noen om det du tenker på. Noen steder finnes det grupper for barn og ungdom som har to hjem. Er det noe for deg? Noe kan du kanskje snakke med foreldrene dine om. Og noe passer det kanskje bedre å snakke med andre om. Det er normalt og naturlig at du tenker på skilsmissen selv om de gikk fra hverandre for 8 år siden. Du trenger ikke tenke at det er greit at foreldrene dine er skilt. Foreldrene dine tar de valgene de tar, og du må prøve å forholde deg til foreldrene dine og familien sånn som den er nå.

Det å ha skilte foreldre er ikke bare negativt, og alle har noe i familien som ikke er greit. Prøv å finn ut av hva som gir deg energi og overskudd. Hva som skal til for at kjenner at du har det greit.

Se også vedlagte artikler. Kanskje du finner noe i dem som kan være en hjelpsom tanke.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse