Hopp til hovedinnholdet

Lei meg fordi mamma og stefaren min skal skilles

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er en jente på 15 år. Moren og stefaren min har nettopp skilt seg, og det er egentlig ganske vanskelig for meg. Jeg vet at han ikke er min biologiske far, men han har vært i livet mitt helt siden jeg var liten. De har 2 barn sammen, brødrene mine. De er ikke så gamle at de forstår enda. Stefaren min har nå flyttet ned til Kristiansand og vi bor i Nordland. Jeg er redd for at jeg blir å miste kontakten helt med han og aldri møte han igjen, for som sagt han er ikke min biologiske far. Jeg er også redd for at mamma skal finne en ny kjæreste, for jeg vet jeg kommer til å bli både sjalu og sint. Helt ærlig vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Jeg er gla i stefaren min og prøver å snakke med mamma, men hun forstår ikke. Jeg er både frustrert og sint på kveldene. Av og til er det så ille at jeg mister stemmen noen dager senere. Jeg ville ikke at de skulle skille seg. Det er ikke rettferdig at han skal flytte til nesten den andre delen av landet. Hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg forstår godt at du er trist over at mamma og stefaren din skal skilles. Hvis han har vært en viktig person i livet ditt helt siden du var liten, er det klart det er trist for deg å miste nærheten til han! Jeg vil tro at han er en av de som kjenner deg aller best, i tillegg til mamma? Og han er pappaen til dine brødre! Dette gjør også noe med tilknytningen til han, vil jeg tro. I praksis er dette en som har vært en far for deg på alle måter, høres det ut som. Da spiller det jo ingen rolle om dere er i slekt eller ikke! Du beskriver veldig godt hvor viktig han er for deg og hvorfor. Kjærlighet vet ingenting om biologi eller slekt. Kjærlighet er helt individuell og det at du opplever bruddet vanskelig mellom din stefar og mamma, høres veldig naturlig ut, ikke rart i det hele tatt. Det er ingen fasit eller regel på hvordan barn sørger når foreldre skiller seg.

Jeg syns det er synd å høre at du opplever at mamma ikke forstår deg når du snakker med henne om dette. Bruddet er selvsagt en avgjørelse de voksne har ansvar for. Det er mamma og stefaren din som må finne ut hvordan de skal ordne familielivet sitt fremover. Og kanskje er det slik at stefaren din må flytte til Kristiansand, uten at det er noe verken han eller du kan gjøre noe med det. Men selv om alle avgjørelser er tatt, betyr ikke det at ikke du kan bli møtt når du forteller at dette er kjempevanskelig for deg, og at du er bekymret for hvordan det vil bli i fremtiden. Du bør også få mulighet til å stille alle spørsmål du har, komme med alle bekymringer du har, og få svar på dette av mamma og stefaren din. Du skal ikke gå rundt og føle deg usikker på fremtiden, de voksne har ansvar for å gjøre deg trygg og gi deg god informasjon nå som familien din endrer seg og ting vil bli annerledes fremover. Det er et av de viktigste behovene barn har i forbindelse med skilsmissen. Du fortjener også å få støtte på at du er lei deg nå.

Du spør hva du bør gjøre. Jeg vil oppfordre deg til å forsøke å snakke med mamma på nytt, om hvordan du har det. Jeg tror nemlig ikke at alle foreldre skjønner hvor vanskelig det kan være for barna når en familie bryter opp, og hvor lei seg man kan bli. Hvis de voksne er mye lei seg og frustrert og har egne bekymringer, lever de kanskje litt i en egen boble, og glemmer å ta hensyn eller tenke på hva dette gjør med barna deres. Kanskje er det litt sånn for mamma nå? Det er helt forståelig, men hun har ansvaret for deg og når du er så modig at du faktisk ønsker å prate med henne om dette (som jo sikkert er både sårt og vanskelig for deg) så syns jeg hun skal ta deg på alvor og lytte til det du har å si. Vis henne gjerne svaret mitt her til deg, og dere kan ta en prat ut i fra det.

Jeg syns også du skal snakke med stefaren din. Selv om han ikke har juridisk omsorgsansvar for deg - altså, han er ikke pålagt å ha ansvar for deg - betyr ikke det at han ikke kan ha samvær med deg fortsatt. kanskje dere kan lage en avtale om faste besøk til Kristiansand? Ettersom han er pappaen til brødrene dine vil jeg tro at det uansett skal lages en ordning for samvær. Kanskje kan du bli med i denne, eller kanskje kan du dra på dine egne besøk? Fortell i alle fall stefaren din hvor viktig det er for deg å fortsette å ha kontakt med han. Be han om å bli med deg å lage en besøksordning som du kan planlegge etter og dermed ha oversikt over. Det er lurt med litt faste avtaler og rammer, slik at du vet hva du har å forholde deg til. Jeg vil tro at han blir glad for å høre at du vil være sammen med han. Jeg tror også dette gjelder andre veien - at han er kjempeglad i deg og vil gjøre det han kan for å fortsette å holde kontakten med deg.  

Men når det er sagt - dersom du opplever å ikke bli hørt, eller at mamma og stefaren din ikke forstår at du er lei deg, anbefaler jeg deg å ta kontakt med et familievernkontor i kommunen der du bor. De kan hjelpe dere med å finne ut av ting og å prate sammen. De er proffe i å hjelpe familier som har ulike former for konflikter og vanskeligheter, og spesielt gode er de på alt som har å gjøre med samlivsbrudd. Du kan ta kontakt på egenhånd som barn. Les mer i artikkelen her.

Jeg ønsker deg lykke til og alt godt. Håper det ordner seg for dere alle etterhvert!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Flytting når foreldrene skiller seg

Skilsmisse kan skape en sårbar situasjon for foreldrene, men kanskje ennå mer for barna, særlig dersom én eller begge foreldre skal flytte.

Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse