Hopp til hovedinnholdet

Ekskjæresten til pappa nekter å la pappa se datteren sin og vil ha minst mulig kontakt med han. Er det greit? 

Jente 14 år
 

Spørsmål

For omtrent et halvt år siden skilte pappa seg med moren til halvbrødrene mine, og flyttet inn med en annen dame. Han har hatt mye problemer med ekskjæresten i det siste, og de fikk en ny datter sammen rett før de slo opp. Ekskjæresten nekter han å treffe datteren hans, altså halvsøsteren min, men de bytter på å ha halvbrødrene mine. Jeg får likevel møte henne fortsatt, og jeg har vært hjemme hos henne for å møte halvsøsteren min etter de slo opp. Nå fikk jeg akkurat vite at advokaten hennes har gitt beskjed til pappa om at han BARE kan sende korte meldinger til henne som handler om levering og henting av sønnene. Jeg synes ikke dette er greit og jeg vet at pappa er lei seg for dette. Har hun faktisk rett til å gjøre dette, og nekte han å se datteren sin? Jeg får en følelse av at hun gjør det bare for å straffe han. Er det greit?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg forstår at du synes dette er en veldig kjedelig situasjon. 

Barneloven innholder bestemmelser om foreldreansvar og omsorg. Mange av bestemmelsene regulerer rettigheter og plikter når foreldrene ikke bor sammen, for eksempel når de er separert eller skilt.

Barneloven åpner for at foreldrene kan ha foreldreansvaret sammen selv om de lever hver for seg. Er dette ikke mulig, for eksempel fordi foreldrene ikke kan samarbeide, kan det bestemmes at bare den ene skal ha foreldreansvaret. Hvis partene ikke er enige, er det en dommer som bestemmer om bare den ene skal ha foreldreansvaret. 

Der foreldrene ikke lever sammen, må det også bestemmes hvem barna skal bo fast hos. Barna kan enten bo fast hos begge foreldrene, eller hos en av foreldrene. Slik jeg forstår deg bor alle halvsøsknene dine fast hos moren sin.  Hvis foreldrene ikke er enige om i disse viktige spørsmålene, som hvor barna skal bo, må myndighetene, vanligvis en domstol, ta avgjørelsen.

Er barna under 16 år, skal mekling mellom foreldrene være forsøkt før sak kan reises for retten. Avgjørelsen skal alltid rette seg etter det som er best for barnet eller den unge. Det er bare foreldrene som kan reise sak for retten. 

Barneloven fastslår også som et viktig prinsipp at barn har rett til samvær med begge foreldrene selv om de lever hver for seg. Foreldrene har et gjensidig ansvar for at barnets samværsrett blir oppfylt. Dette betyr at både faren din og moren til halvsøskene dine har ansvar for at faren din får se alle barna sine. 

Dersom foreldrene, i samråd med barnet eller den unge selv, ikke kan bli enig om hvor ofte eller lenge det skal være samvær, eller hvordan samværet skal organiseres, kan hver av foreldrene kreve at myndighetene, som regel en domstol, avgjør saken. 

Dette betyr at faren din kan gå til retten for å få fastsatt samvær med den yngste datteren. I en slik sak blir det også bestemt hvor ofte det skal være samvær og hvordan det skal organiseres. Moren til barna vil da ha en plikt til å legge til rette for disse samværene. 

Du sier også at faen din har fått beskjed om at eksjæresten ikke ønsker kontakt, annet enn om avtale om samvær for halvbørdrene dine. Jeg kan forstå at både du og faren din synes dette er leit. Det er likevel slik at ekskjæresten til faren din ikke kan tvinges til å ha mer kontakt med faren din enn det som er nøvendig i forhold til deres felles barn. 

Til slutt vil jeg også si at dette er noe som faren din og ekskjæresten hans må finne ut av, og eventuelt velge rettsak dersom de ikke finner en løsning sammen. Det er ikke meningen at du skal måtte bekymre deg for dette. Hvis du tenker mye på dette synes jeg du skal snakke med noen om det, noen i familien din, en venn eller f.eks helsesøster eller lærer på skolen. 

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse