Hopp til hovedinnholdet

Mine skilte foreldre snakker ikke sammen!

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, moren og faren skillte seg for litt over 4 år siden. Jeg, broren og søsteren min bytter mellom husene deres annen hver uke. De bor ikke så langt fra hverandre, men snakker aldri med hverandre lenger. Poenget mitt med å skrive dette her, er at jeg føler at noe er feil, eller burde vært annerledes. Og det er ikke det at jeg trenger noen å snakke med, så fikser alt seg liksom. Jeg vil bare at alt skal være sånn som det var, en lykkelig familie.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du uttrykker fine og viktige tanker på vegne av dine søsken og deg. Jeg forstår det slik at dere bytter på å bo hos mor og far. Da er dere selvfølgelig nødt til å snakke med dem begge. Så virker det som du synes det er trist og dumt at ikke foreldrene dine snakker sammen lenger. Det skjønner jeg godt at du synes!

Før foreldre går fra hverandre; har mange forsøkt mye for å få samlivet til å fungere. Etter bruddet er mange veldig skuffet, sint og lei seg. En del av disse følelsene tar de med seg videre i samarbeidet med den andre forelderen. Noen foreldre er redd for at det blir krangling hvis de har for mye med den andre parten å gjøre. Da tenker de kanskje at det best å la være å ha kontakt, eller ha minst mulig kontakt. Noen ganger er dette smart, men andre ganger blir det dumt og leit i lengden.

Selv om foreldrene ikke er glad i hverandre lenger, er som regel barna like glad i dem begge. Mange barn og ungdommer synes som deg; at det er dumt at ikke foreldrene kan snakke sammen. Kanskje du kan fortelle dem hva du synes om det? Kanskje du og søsknene dine kan lage en liste som er viktig for dere når det gjelder hvordan foreldrene deres skal snakke til hverandre eller behandle hverandre?

Du ønsker at ting blir som det var; en lykkelig familie. Det er et fint ønske som tyder på at du er glad i foreldrene dine. Likevel har du de siste 4 årene erfart at ting ikke er som før. Det har blitt annerledes for dere alle. Mange ønsker at foreldrene skal "finne ut av det" og bli kjærester igjen. På den måten kan alt bli som før. Desverre opplever de fleste skilte foreldre at de er for forskjellige til å fortsette forholdet. Det blir for vanskelig for dem. Derfor blir det vanskelig å bli et par igjen.

Selv om de ikke er et par lenger; er de likevel foreldrene dine. Det høres ut som de synes det er vanskelig å snakke sammen. Noen foreldre blir irriterte fordi de opplever at den ene blander seg for mye oppi den andres liv. Et tips er at de øver seg på å bare snakke sammen om ting som angår dere barn. Dere skal heller ikke være sendebud; å overbringer beskjeder fra den ene forelderen til den andre. Det skal de gjøre selv. De kan avtale å ringe faste klokkeslett, sende SMS eller skrive e-post til hverandre med viktig informasjon.

Selv om ikke du kjenner behov for å snakke med andre om hvordan du har det; så går det ann å spørre helsesøster eller sosiallærer om det er mulig å lage gruppe for barn/ungdom som har foreldre som har gjennomgått samlivsbrudd. Da kan man treffe andre som kanskje har lignende erfaringer. Kanskje man kan få noen nye tanker, tips og råd? 

Kikke gjerne på artikkelen under om Stine. Kanskje det er noe du kjenner igjen?

 

Ønsker deg og søsknene dine lykke til videre!  

 

Med vennlig hilsen

 

Familieterapeut

UNG.NO

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Stines erfaring med skilsmissen

Jente med ryggen til

Stines foreldre skilte seg da hun var 13 år. Her intervjues hun av Kristin om hvordan hun har det etter skilsmissen.

Av Kristin, ungdomsjournalist på ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse