Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg få det bedre hjemme når det ikke blir enighet om hvor jeg skal bo? Hvordan skal jeg spørre mamma og pappa om å få hest?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Når jeg var 7 år så skilte foreldrene mine seg. Det var veldig vanskelig for meg. Jeg taklet ikke å bo i mamma sin nye lille leilighet, og jeg taklet ikke å bo annenhver uke hos mamma og pappa. Når jeg ikke var fornøyd med hvor jeg bodde så begynte jeg å slå, sparke, lugge, og innimellom rømte jeg. Nå har jeg bodd hos mamma i litt over et år, og jeg kan ikke tenke meg å bo hos pappa. Jeg er egentlig ganske fornøyd, men problemet er at mamma er svensk og har familie der. Nå vil både jeg og mamma flytte dit, men det vil ikke pappa. Derfor har det vært tre rettssaker om når jeg skal bo hos hvem og om å flytte til Sverige. I den siste rettssaken så hadde jeg også egen advokat. Jeg blir helt fortvilet når jeg tenker på familien i Sverige. Jeg har også drevet med hest i fire år (gått på rideskole). Nå har jeg veldig lyst på egen hest. Jeg vet at vi har råd da pappa er professor og mamma nemndleder. Har dere noen råd til hvordan jeg kan få det bedre og hvordan jeg kan spørre om hest?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til oss.
 
Jeg forstår at du er godt kjent med rettssaker og å ha egen advokat. Da har det sikkert også vært oppnevnt en sakkyndig du har snakket med. Da vet du nok at barn over 12 år har rett til å bli hørt og at det skal legges betydelig vekt på det de mener, men det er foreldrene eller retten som tar den endelige avgjørelsen fram til du er 16 år. Du skriver ikke noe om hva som ble bestemt i den siste rettssaken, men siden du blir fortvilet når du tenker på familien i Sverige så betyr det kanskje at det ikke ble helt slik du hadde ønsket.
 
Du kan kontakte helsesøster på skolen din. Du kan snakke med henne/han om hvordan du har det og dere kan sammen se på ulike ting du tror kan være til hjelp og nytte for deg. Helsesøster kan også hjelpe deg til å få snakket med foreldrene dine om det som er viktig for deg. Hun/han kan ordne med samarbeidsmøter mellom foreldrene dine, skolen og andre som kan hjelpe til for at du skal få det bedre.
 
Familievernkontoret har samtaler med barn/unge som har det vanskelig fordi foreldrene ikke samarbeider så godt og ikke blir enige.
 
Du kan også kontakte barneverntjenesten der du bor. Alle kommuner har en barneverntjeneste. Helsesøster vet hvem som jobber der og kan hjelpe deg med å få kontakt dersom du ønsker det.
 
Når det gjelder hest så er det viktig at du tenker gjennom hvorfor hest er så viktig for deg og hvorfor du tror det vil være fint for deg å ha egen hest. Så er det sikkert lurt at du tenker nøye gjennom hvilke sprøsmål og argument foreldrene dine kan komme med om du spør om å få hest. Da er du forberedt og kan svare for deg. De kan kanskje komme til å spørre om hvordan du skal ta vare på en hest, hvordan du skal få tid til hesten, hvem som skal ta seg av hesten dersom du er borte, hvor du skal ha hesten, hvor du har tenkt å få tak i en hest, hva vil skje dersom du ikke lenger er interessert i hest og sikkert mange flere spørsmål.
 
Lykke til!
 
Hilsen familieterapeuten
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Stines erfaring med skilsmissen

Jente med ryggen til

Stines foreldre skilte seg da hun var 13 år. Her intervjues hun av Kristin om hvordan hun har det etter skilsmissen.

Av Kristin, ungdomsjournalist på ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse