Hopp til hovedinnholdet

Er det rart at jeg ikke føler kjærlighet til søsteren min?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har en lillesøster som er to år yngere enn meg. De fleste elsker søsknene sine, Men det gjør ikke jeg. Egentlig så gleder jeg meg bare til å flytte fra henne og få gjøre som jeg vil. Dette er ikke noe jeg sier fordi det har vært en krangel nå, men dette har holdt på i flere år. Jeg føler ikke kjærlighet, men mer bare hat osv. Faktisk så tror jeg at jeg liker den ene stebroren min(vi bor ikke sammen) som jeg har kjent i kun 2 år bedre enn søstra mi. Hun og jeg er bare helt helt forskjellige!! Tror jeg kun har noen få gode minner med henne, sånn 8 eller no (som jeg husker). Mens med stebroren min så har jeg mange gode minner på kun to år, og vi har det kjempe gøy hele tiden uten noe krangling. Jeg klarer nesten ikke å gå en hel dag uten krangling mellom meg og søsteren min. Er det veldig rart at jeg ikke er så glad i henne og at jeg som fortsett mulig vil flytte fra henne?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med oss på ung! Jeg syns ikke dine beskrivelser er rare eller unormale. 

Det er helt vanlig at søsken ikke liker hverandre så godt i perioder, og at de krangler. Du sier at du har følt det slik du har det nå, over flere år. Men det er likevel bare en periode og det kan godt hende det blir bedre etterhvert som dere blir eldre. Det at man er forskjellige trenger ikke bety at søskenforholdet er dårlig. Og det finnes mange forklaringer på hvorfor søsken krangler. Hva tror du kan være grunnen til at du og søsteren din så ofte krangler? En forklaring er at mange søsken kjenner hverandre så godt at de vet hva som irriterer og sårer mest. Noen søsken krangler av og til fordi de kjeder seg. Det er også noen som synes det er gøy å krangle med søsknene sine. Dessuten er det lettere å havne i en krangel med den som er nære, og som ikke forlater deg selv om det blir krangling. Man setter jo ikke noe "på spill" på samme måte som hvis man skulle krangle med en venn. Hvis man krangler med et familiemedlem, så er de jo der for det etterpå, mens en venn kan bli borte. Tror du noe av dette passer for å beskrive deg og søsteren din? Det kan være verdt å forsøke å tenke over hva det er som egentlig skjer mellom dere. Om det finnes måter å få det bedre på. For hvis dere endrer på noen av "søsken-vanene" deres så kanskje dere kan skape nye gode minner? Prøv å tenk tilbake på en av de få gangene dere faktisk hadde en fin stund sammen. Hva gjorde dere da? Hvor var dere, hvorfor ble det fint tror du? Kanskje er det mulig å gjenskape slike stunder for å skape nye minner. Som du selv skriver, når du forteller om deg og din stebror: jo flere gode minner - jo bedre forhold får man. Hvis man starter med noe positivt kan det gjøre at ting blir bedre. 


Jeg syns også du skal snakke litt sammen med mamma og pappa om dette. De trenger å vite hva føler og hvordan du har det med søsteren din. Det kan godt hende de kan hjelpe deg med å finne en måte å forbedre forholdet deres på. Et søskenforhold skal vare livet ut, så da er det lurt å investere litt tid på å løse opp i det som er vanskelig. Ettersom du skriver inn hit og forteller, sier det meg at du egentlig ønsker et annet forhold til søsteren din enn det du har nå, og det er jo kjempefint! Men da må man snakke om det som er vanskelig. Det krever mot. Og kanskje er det slik at du må ta initiativet til det, selv om det like gjerne (og kanskje helst) kunne vært søsteren din eller foreldrene dine som tok opp problemet og ønsket en endring. Er det vanskelig å snakke om dette, kan du kanskje skrive et brev? Eller du kan vise mamma og pappa svaret fra meg her, så kan dere diskutere det og deretter invitere inn søsteren din til en samtale.

Jeg håper dette var til hjelp. Flott at du tar tak i noe som har blitt et problem. Og i tillegg må du nyte det gode forholdet du har til stebroren din, det høres veldig fint ut! Lykke til.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

- Jeg krangler og slåss med søsteren min

Jenter krangler (colourbox.com)

Jeg er en jente på 16 år, og en søster på 14. Jeg å søsteren min krangler, det gjør vel alle søsken? ihvartfall, når vi krangler så blir det ofte til at jeg slår og sparker henne og motsatt! Men når mamma kommer hjem er hun ALLTID først til å gå å sladre til mamma!

Les mer

Søskenkrangel

Krangler (colourbox.com)

Har du opplevd å krangle med søster eller bror? Får du kjeft fordi du "alltid" starter en krangel med søsken? Eller er det kanskje du som er den irriterende lillesøsteren eller lillebroren? Kanskje har du vært direkte redd for en søster eller bror?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie