Hopp til hovedinnholdet

Hvordan skal jeg si at jeg vil bo mest hos pappa?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 13 år, og har skilte foreldre jeg vil egentlig bo mest hos pappa litt på grunn av mammas nye kjæreste. Har nesten nettopp vert i bryllupe dems. Vet ikke osen jeg skal si det? Hvordan?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg kan godt forstå at det er vanskelig å bo hos mamma nå, ettersom hun har fått ny kjæreste. Mange ting er sikkert endret og det kan være strevsomt følelsesmessig for deg som barn når en forelder får en helt ny person inn i sitt liv, så tett på. 

Dersom du har lyst til bo mest hos pappa er det noe du har rett til å kunne ta opp. Vi har en lov som heter barneloven. I den står det at du har rett til å bli hørt i forhold til slike temaer som bosted når foreldre er skilt. Foreldre skal legge stadig større vekt på barnets meninger jo eldre og mer modent barnet blir. Etter fylte 12 år skal det legges stor vekt på hva barnet mener. Dette gjelder deg ettersom du er 13 år. Og det handler blant annet hvem av foreldrene barnet skal bo fast hos og samvær. Det vil si at de voksne er lovpålagte å ta hensyn til dine meninger og høre på dem, men at det til syvende og sist er de som bestemmer.
 
Det beste er om du kan snakke med moren og faren din og fortelle dem tydelig hvordan du har det og hvorfor du vil bo mest hos pappa. Hvis de får vite mer av hva du tenker på kan de forstå litt mer av hvordan det er å være deg. De fleste foreldre aner ikke hvordan barna sine har det dersom barna ikke uttrykker og viser det. Foreldre ønsker å tenke at barna har det fint. Og de vil gjøre det de kan for at barna skal ha det fint, men de vet ikke hvordan. En rolig prat, en prat som gjerne finner sted når det er "fredstid" og det i utgangspunktet ikke er dårlig stemning, vil kunne gjøre en forskjell! Det er selvsagt ingen lett oppgave, så det kan være lurt at du tenker nøye igjennom på forhånd hva som er årsaken til at du ønsker dette. Tenk igjennom hva dette handler om for DEG, og hvilke følelser DU har. Du trenger ikke kritisere mamma eller si at det er dårlig å bo hos henne! Du kan snakke om det som oppleves vanskelig for deg, det med den nye kjæresten for eksempel. Og kanskje er det andre ting og. 
 

Her er noen tips til samtalen, dersom du går for å snakke med mamma. Si til henne -  ikke bare hva som er galt, men også hvordan du skulle ønske det var istedenfor. Som sagt er det lurt å si noe om hvordan DU føler deg, uten å klage på henne. For eksempel kan du si noe slik som "Mamma, nå som du har fått en ny kjæreste føler jeg at det er vanskelig å bo hos deg. Jeg føler meg litt oversett, og det er så uvant at han er i huset vårt. Jeg savner tiden før han flyttet inn og jeg har det ikke så bra slik det er nå. I det siste har jeg hatt lyst til å flytte til pappa, for jeg føler at han forstår meg bedre, og jeg føler meg mer hjemme hos han. Jeg er like glad i dere begge to men det er bare litt vanskelig for meg nå."  Du trenger selvsagt ikke bruke mine ord, dette er bare eksempler. Du må finne dine egne, basert på de følelsene og tankene du har! Men jeg håper du forstår poenget mitt.  

Dersom det blir vanskelig for deg å fortelle dette til mamma, kan det være en ide å ta en prat med pappa først, når du er hos han. Velger du å snakke bare med pappa har han en mulighet til å invitere alle tre til et møte slik at dere kan snakke sammen i etterkant. Dette er et voksenansvar. Hvis du er så tøff at du inviterer til en start-samtale med den av dem som føles lettest - må de ta neste steget og hjelpe dere videre mot en løsning. Hvis du ikke føler at du klarer å snakke med dem kan du kanskje skrive et brev? Eller vise dem svaret her fra meg? 

Hvis ingenting av dette funker for deg anbefaler jeg deg/dere å ta kontakt med et familievernkontor. Du kan ringe dit selv som barn/ungdom og snakke alene først dersom du ønsker det. De som jobber på slike steder er flinke til å snakke med familier, barn og unge. De er gode til å veilede foreldre og kan gi de gode tips og råd om hvordan man kan endre ting i familien. På familievernkontor kan du snakke om det som er vanskelig.

Jeg håper uansett at en prat vil bli en positiv opplevelse for deg og at mamma og pappa virkelig lytter. Jeg syns det er flott at du tar initiativ til å gjøre noe når situasjonen hjemme er vanskelig. Jeg ønsker deg lykke til! Les også artiklene jeg har lagt ved under. De handler om det du tar opp.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Hvordan takle mammas eller pappas nye kjæreste

Hilser med hånda (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne seg i at mamma eller pappa har fått ny kjæreste. Kanskje du får stesøsken i tillegg? Her får du noen tips som kanskje kan hjelpe deg.

Les mer

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse