Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil flytte til min far fordi jeg ikke liker stefaren min, men jeg tør ikke spørre.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er jente på 12år men det gikk ikke,Samma det.Jeg vil flytte til min far fordi jeg ikke liker stefaren min, men jeg tør ikke spørre.Jeg har to hunder stefaren min kjefter ofte på dem jeg blir ofte redd, men jeg tørr ikke si imot noe han sier.Jeg har lyst til å flytte til faren min, han har en kjæreste han å men hun er bare grei,jeg vil flytte men jeg tror ikke jeg får lov av moren min.Moren min har rettighetene over meg men jeg vil bestemme selv hvor jeg skal bo.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Jeg forstår godt at du vil flytte til faren din om du ikke har det bra hos mamma. Van skal føle seg trygg i sitt eget hjem, og om du har en stefar som kjefter mye.

Det første du bør gjøre er å snakke med moren din om hvordan du har det, og fortelle henne at hun vil bo hos pappa. Du skriver at du tror hun ikke lar deg få lov, men det vet du ikke før du har snakket med henne. I tillegg bør du fortelle pappaen din om at du ønsker å bo hos han, og hvordan du har det hjemme hos mamma.

Du skriver at det er moren din som har rettighetene til deg. Sånn er det ikke. Begge foreldre har i de fleste tilfeller foreldreansvar for barnet sitt, og så er det vanligvis en som har daglig omsorg. Selv om moren din har daglig omsorg, skal dine ønsker legges stor vekt. Jo eldre du er, jo mer bestemmer du over hvor du skal bo.

Helt til man er 18 år er det foreldrene som bestemmer hvem barna skal bo hos, og hvor mye de skal bo hos hver, men når barnet har fylt 7 år, skal det få si sin mening før det blir tatt avgjørelser om dets personlige forhold. Når barnet har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på hva barnet mener. Det skal altså legges stor vekt på hva du ønsker!

Spørsmålet om hvor du skal bo vil best kunne svares på og best løses om du, mamma og pappa bestiller en time på familievernkontoret (du finner det nærmeste på www.bufetat.no/familievernkontorer ). Hvis begge ikke vil bli med kanskje du skulle bestille time med mamma. Da ville hun få mer greie på hva loven sier, og der vil de kunne hjelpe deg til å få bo hos pappa om det er noe både du og pappa vil.

Du kan også snakke med helsesøster på skolen din. Helsesøster er vant til å snakke med unge i din situasjon, og kan hjelpe deg med tips og råd :-)

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse