Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine er skilt og bor langt unna hverandre. Hvordan skal jeg fikse det?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt på 13 år som har skilte foreldre. De skilte seg da jeg var 3 år og broren min var 6 år. Jeg husker ikke noe annet enn at de har vært skilt. Jeg sleit ikke noe med det de første 3 årene fordi mamma og pappa bodde ikke så langt fra hverandre men da jeg ble 6 år hadde pappa hatt kjæreste i et år. Jeg gledet meg veldig til å begynne på skolen med alle vennene mine men pappa sa at han hadde bestemt seg for å flytte langt vekk med kjæresten sin der hun bodde. Det gikk helt ok. Jeg likte ikke kjæresten hans så godt. Mamma bestemte seg etter vært for å flytte sammen med sin kjæreste til der han bodde. Det ble nå nesten 2 timer unna hverandre. Og jeg og broren min har alltid måttet reise. Etter at vi hadde bodd 2 år der vi bodde med pappa slo han og kjæresten hans opp og pappa bestemte seg for å flytte hjem.Jeg fikk ikke så mye mer plass så jeg lurte egt på om hvordan jeg skal fikse det med at mamma bor så langt unna. Hun blir veldig lei seg når jeg ikke vil til hun.:((((

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Slik jeg leser din historie, har du virkelig måttet sette til side dine egne behov, ønsker og forventninger for å følge mamma og pappa sine behov, ettersom hvordan de har ønsket å leve sine liv. Det høres ut som du har måttet forholde deg til mange endringer, nye steder og nye situasjoner. Mange skilsmissebarn opplever det samme som deg!

Det høres krevende ut. Jeg kan tenke meg at det å alltid ha måttet reise og flytte har gjort deg og din bror ganske slitne. Jeg mener at det er veldig viktig at dere barna ikke sliter dere ut med å reise for mye fram og tilbake dersom foreldrene deres bor langt unna hverandre. Det er ikke dere som har valgt at mamma og pappa ikke bor sammen, og at mamma nå bor så langt unna. Hvis jeg forstår deg riktig bor du fast hos din pappa nå, og det er slik du ønsker det i hverdagen din. Er det riktig?

Det er fint om du klarer å være tydelig med mamma at du synes det er slitsomt å dra så ofte til henne når hun bor 2 timer unna. Du kan si til henne at det er sårt for deg at hun blir lei seg når du ikke vil til henne. Fortell mamma at du er like glad i henne som i pappa, og at det ikke handler om det! Fortell henne at hun er viktig for deg og at du godt å være sammen med henne - men at du må ta vare på deg selv og at du ikke hele tiden orker all reisingen. Jeg vil tro at du har ditt hverdagsmiljø og dine venner der pappa bor. Det er viktig for deg som ungdom å få lov til å være i sitt nærmiljø sammen med venner også når man har fri og det er helg eller ferie. Det må mamma respektere og godta, det er hennes ansvar som voksen og forelder. Det er en del av det vanskelige med å skille seg. Man må sette mange egne behov til side, og fokusere på at barna skal få en så normal hverdag som mulig. Noen ganger betyr det å tåle at man får mindre kontakt med barna sine enn før.

En mulighet er at dere sammen finner andre alternativ til måter å møtes på. Hva om mamma kommer og besøker deg? Eller dere kan ringes mer, skypes eller kanskje kunne dere planlagt noe morsomt å gjøre sammen i en ferie om en stund.

Kontakten deg og mamma i mellom avhenger ikke bare av hvor mye dere ser hverandre, men at dere snakker godt sammen. Det er flere ulike måter å opprettholde en god kontakt på. Kanskje vet ikke mamma at hun gir deg litt dårlig samvittighet? Et tips er at du viser mamma svaret mitt her til deg, så har dere noe å snakke ut ifra.

Er det vanskelig å snakke sammen alene, kan dere vurdere å snakke sammen på et familievernkontor. Mest sannsynligvis var mamma og pappa innom familievernkontoret når de gikk i fra hverandre. Kanskje har du også vært til samtaler der før. På familievernkontoret jobber det psykologer og familieterapeuter, som har masse erfaring med bl.a. å hjelpe familier etter skilsmisser. Sjekk ut artikkelen her for kontaktinformasjon.

Jeg håper dette var til hjelp. Les også artiklene jeg har lagt ved her, de gir mer informasjon og flere tips. Jeg ønsker deg lykke til, håper mamma viser deg forståelse dersom du er så modig å si ifra.
Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med noen om foreldrenes samlivsbrudd

Jente er fortvila (colourbox.com)

Selv om skilsmisse er vanlig i dag, kan det likevel være vondt for den enkelte! Skulle DU ønske du hadde noen andre å snakke med som også har opplevd skilsmisse? På mange skoler i landet kan du det.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse