Hopp til hovedinnholdet

Hørte at mamma og pappa pratet om å skille seg

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Her om dagen overhørte jeg en samtale mellom min mor og far. Min mor er tydligvis ikke fornøyd med ekteskapet og skillsmisse ble diskutert, fra hennes side. De har ikke sagt noe til hverken meg eller mine søsken og de vet ikke at jeg har hørt deres samtale. I etterkant av dette har jeg vært lei meg hele tiden og gråter opp til flere ganger om dagen. Hva kan jeg gjøre for å føle meg bedre? Jeg vil ikke ta det opp med dem ettersom at jeg føler det er noe som er privat mellom dem men jeg vet virkelig ikke hva jeg skal gjøre for å ikke føle meg som om at verden skal gå under... Mvh, en sliten jente

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Det er ikke vanskelig å forstå at du er lei deg etter å ha hørt foreldrene dine diskutere skilsmisse. Dersom det skulle skje er det en stor, sår og vanskelig omveltning i en hel families liv. Det vil påvirke dere alle sammen og det er ikke rart at du derfor ikke klarer å la være å tenke på det. Men selv om det er vanskelig for deg å tenke slik nå - så husk at det godt kan hende at samtalen dem i mellom ikke var så alvorlig som den hørtes ut som. Kanskje de bare var sinte på hverandre der og da, og brukte sterke ord. Alle foreldre har vanskelige stunder og sier ting de ikke mener, uten at det betyr at de skal skille seg av den grunn. 

Du forteller at mamma og pappa ikke vet at du hørte samtalen de hadde seg i mellom. Og at de ikke har sagt noe til deg og søsknene dine. Du sier at du ikke vil snakke med dem om det, men det syns jeg virkelig du skal. Jeg tror det er noe av det som skal til, for at du skal få det bedre. Selv om det kanskje er riktig at slike temaer er privat og hører "voksenlivet" til, er det faktisk slik at du hørte det. En tilfeldighet denne gang. Og ikke noe du trenger å ha dårlig samvittighet for eller føle skyld for. Det er først og fremst dine foreldres ansvar å klare å skjerme dere fra ting de ikke vil at dere skal høre. Så, når det først har skjedd kan det være viktig for dine foreldre å vite at du tenker mye på dette. Da kan dere snakke sammen på en ærlig og åpen måte, det fortjener du som er barnet deres. Hvis du ikke får vite ordentlig hvordan ting er og hva som vil skje, vokser bare usikkerheten og redselen, og jeg tror det vil være vanskelig for deg å stoppe å være lei deg. Og da kan det bare føles verre. Si til foreldrene dine alt det du har skrevet her: at du ble redd av å høre samtalen de hadde seg i mellom. At du ikke klarer å slutte å tenke på det, at det føles som om verden skal gå under. Du bruker sterke ord! Jeg syns det høres ut som at dette har gått veldig inn på deg. Det kommer til å hjelpe å prate. Forsøk å finne et tidspunkt der det i utgangspunktet er god stemning hjemme, og dere har litt tid. Fortell foreldrene dine at du vil snakke med dem om noe som er litt flaut og vanskelig for deg. Hvis du introduserer det slik, vil de trolig lytte nøye og "tune seg inn" på det du har å si. Og så lar du det bare stå til, og forteller dem det du hørte. Jeg vil tro at dette blir oppklarende for deg, uansett hva som er situasjonen. Jeg vil tro at foreldrene dine blir glade for at du turte å si det og at de vil gi deg forklaringer og støtte. 

Kanskje var dette bare en dum krangel, som nå er ordnet opp i! Alle familier er ulike, alle krangler på ulik måte. Husk at det ikke er unormalt å krangle eller diskutere! Det betyr ikke at foreldrene dine ikke er glad i hverandre lenger, eller at de ikke også har mange fine stunder. Alle voksne krangler og er misfornøyde med hverandre innimellom. 

Men hvis er slik at dette er alvor, og det går mot en skilsmisse, anbefaler jeg deg å ta kontakt med et familievernkontor i bydelen/kommunen der du bor. De kan hjelpe dere med å finne ut av ting og å prate sammen. De er proffe i å hjelpe familier som har ulike former for konflikter og vanskeligheter, og spesielt gode er de på alt som har å gjøre med samlivsbrudd. Du kan faktisk også ta kontakt på egenhånd som barn og snakke med dem alene hvis du vil. Les mer i artikkelen her.

Jeg ønsker deg lykke til, jeg syns du er modig som tar opp et slikt vanskelig tema. Du kan for eksempel vise foreldrene dine svaret mitt her til deg- så er det starten på en samtale som forhåpentligvis vil bli oppklarende for dere. Jeg håper det går bra å prate med mamma og pappa og at de er ærlige og tydelige med deg om hva dette handler om!

Ps - har lagt ved et par artikler om det at foreldre krangler. Og en artikkel om hvordan man kan hjelpe seg selv når vonde tanker tar overhånd. Kanskje den vil gi deg noen gode tips?

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse