Hopp til hovedinnholdet

Er 16 år, kan jeg bestemme selv om jeg vil være med pappa på ferie?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, nå som jeg er 16 år, kan jeg bestemme selv da om jeg vil være med pappa på ferie til Spania i 3 uker eller om jeg vil være hjemme med mamma. Pappa sier jeg må være med og da går jeg glipp av en treningsleir med laget mitt, derfor vil jeg heller være hjemme med mamma. Kan jeg bestemme dette selv eller bestemmer pappa det? Mamma syntes det er greit at jeg er hjemme med henne.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

I forhold til ferie så står det i loven at "vanlig  sommerferie" er 3 uker og 2 av de sammenhengde.

MEN så står det i barneloven at barn skal høres ang saker som angår dem ifra de er 7 år. det skal særlig vektlegges når du er ifra 12 år og mer og mer etter alderen.

 

§ 31.Rett for barnet til å vere med på avgjerd

Etter kvart som barnet blir i stand til å danne seg eigne synspunkt på det saka dreiar seg om, skal foreldra høyre kva barnet har å seie før dei tek avgjerd om personlege forhold for barnet. Dei skal leggje vekt på det barnet meiner alt etter kor gammalt og modent barnet er. Det same gjeld for andre som barnet bur hos eller som har med barnet å gjere.

Eit barn som er fylt sju år, og yngre barn som er i stand til å danne seg eigne synspunkt, skal få informasjon og høve til å seie meininga si før det blir teke avgjerd om personlege forhold for barnet, mellom anna om foreldreansvaret, kvar barnet skal bu fast og samvær. Meininga til barnet skal bli vektlagt etter alder og modning. Når barnet er fylt 12 år, skal det leggjast stor vekt på kva barnet meiner.

   

 

Så hvis det blir litt vanskelig og få forståelse ifra pappa på at du ønsker å prioritere treningsleiren så kan kanskje mamma prate med han? eller du kan ringe til et familievernkontor. Det er et gratis tilbud for famillier. Der er de dyktige på lovverket som gjelder for barn med skilte foreldre. De kan også mye om kommunikasjon og kan hjelpe slik at dere får en god samtale uten at det ender med en krangel og at dere begge føler at den andre ikke forstår dere.

 

Håper noe av dette var til hjelp og at du får pratet med din far og at han fortår at treningsleiren er viktig for deg, kanskje du kan få gjort begge deler? Treningsleir først og litt Spania? :-) 

 

Masse lykke til!

 

 

Med vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ferie med skilte foreldre

Tegning av skilte foreldre (colourbox.com)

Når foreldrene er skilt kan ferien bety både positive og negative opplevelser.

Av Hege, ungdomsjournalist, ung.no

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse