Hopp til hovedinnholdet

Jeg fikk vite at foreldrene mine skal skille seg. De har ikke kranglet eller noe heldigvis, de sier bare at de føler at noe mangler, så de skal fortsatt være venner.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg fikk vite at foreldrene mine skal skille seg. De har ikke kranglet eller noe heldigvis, de sier bare at de føler at noe mangler, så de skal fortsatt være venner. Jeg har ingen anelse om hva jeg skal gjøre. Hadde aldri forventet at dette skulle skje mellom dem. Har dere noen tips om hva jeg kan gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år

Takk for at du skriver til ung.no

Så leit å høre at foreldrene dine skal skilles. Skjønner godt at du blir litt "satt ut" og ikke aner hva du skal gjøre. De fleste opplever det som et sjokk når man får beskjed om slikt. I ditt tilfelle er det likevel fint å høre at foreldrene dine er venner og at det ikke er noe som er "uoppgjort" mellom dem. 

Det er mange ting du kan gjøre for å ta vare på deg selv i den situasjonen du er i nå. Det er bra at du skriver til oss og spør om dette, det viser at du har initiativ og ønsker å bearbeide dette på best mulig måte.

Å oppleve en skilsmisse er belastende og trist for alle i familien. Men kanskje aller mest for deg som er ungdom. Når man er trist og har det vanskelig bør man snakke med noen! 

Først og fremst bør du snakke med foreldrene dine om det som skjer hjemme nå. Du har rett på å få vite alt du lurer på omkring skilsmissen, og jeg håper de tar seg tid til å la deg spørre om alt du lurer på, og til å trøste deg og snakke med deg om det som skal skje og hvorfor det skjer. Det er jo også praktiske ting som har stor betydning for deg som må diskuteres - f.eks hvordan du skal bo når de flytter fra hverandre. 

Du kan også ta kontakt med helsesøster på skolen din eller helsestasjon for ungdom der du bor. Alle kommuner eller bydeler har dette tilbudet. Der jobber det både helsesøster og psykolog som er vant til å snakke med ungdom som opplever skilsmisse. Det samme gjelder for familievernkontoret. Der kan du ta kontakt på egenhånd hvis du vil. Du kan også sjekke om skolen din arrangerer skilsmissegrupper. Da møtes ungdom i sammen situasjon og prater om hvordan de har det, og deler erfaringer. De fleste jeg kjenner som har vært med på dette sier at de hjalp veldig.

I tillegg til disse tipsene har jeg lagt ved noen artikler som handler om det du spør om. Jeg håper du også kan finne noen tips der til hva som kan hjelpe deg. Jeg ønsker deg alt godt!

 

 

 

Med vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Flytting når foreldrene skiller seg

Skilsmisse kan skape en sårbar situasjon for foreldrene, men kanskje ennå mer for barna, særlig dersom én eller begge foreldre skal flytte.

Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse