Hopp til hovedinnholdet

Sliter med skilsmissen selv om det er lenge siden, hva kan jeg gjøre?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en 18 år gammel jente. Foreldrene mine skilte seg da jeg var 14 år gammel. På starten var jeg lite trist og sint, men krangla en del med foreldrene mine og ville helst ikke snakke med dem. Nå, 4 år etter, krangler vi lite og jeg er god venn med begge, menjeg lei meg for det. Jeg har sliti mer og mdr med at jeg gråter når jeg tenker over det fordi jeg har blitt fortalt mer og mer om hvorfor de skilte seg, og jeg syns det er kjempe trist. Føler veldig på det at de egentlig var ment til å være sammen, og begynner alltid å gråte når jeg tenker mye på det. Jeg har prøvd å søke litt rundt for å se om det er flere som sliter med foreldrenes skilsmisse så lenge etterpå, men jeg finner for det meste folk som sier at de var lei seg på starten, men nå er vandt med det. Søstera mi sliter ikke med det samme som meg, så jeg føler at det ikke er helt normalt. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre og det har vært sånn her de siste 2 åra, så føler egentlig ikke heller at det skal gå over.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hei

Takk for at du skriver inn og forteller litt om hva du tenker og føler i forhold til at dine foreldre skilte seg for noen år siden. Så bra at du opplever at dere har en bedre relasjon nå og at det er mindre krangling enn tidligere.  Du er 18 år og tenker nok på en annen måte enn da du var 14 år. Noen situasjoner blir bedre og noe blir av og til mer uforståelig enn før. Jeg har for eksempel møtt mange gode foreldre som samtidig var dårlige kjærester. Eller sagt på en annen måte de var ikke  et godt kjærestepar men allikevel  gode foreldre sammen. Det virker som om du liker foreldrene dine og har et ønske om at de skal ha det bra, og slik du tenker så kunne de hatt det bra sammen? … Det er ikke uvanlige tanker eller følelser, tvert om – helt vanlig! Selv om du ikke har funnet så mye om det på nettet så er det mange som går med et ønske om at foreldrene skal finne tilbake til hverandre. Da slipper man også og så ofte savne noen.

Jeg kan ikke skrive noe som får følelsene dine til og forsvinne, men kanskje er ikke det så viktig heller. Kan det kanskje være ok at du aksepterer at du synes det er trist og det er lov! Det er ikke noen fasit på dette. Men det vi vet er at det gjennomsnittlig for voksne tar 2- 5 år å gå igjennom en bruddprosess. Altså det er ulikt noen bruker litt lenger tid en andre, likt blir det nok også med barna til de som skiller seg.  Kanskje kunne du pratet med en voksen som du stoler på? Eventuelt helsesøster  eller fått en time på familievernkontoret slik at du kan få litt hjelp til å sortere litt i tankene og følelsene. Jeg legger med noen linker som jeg håper kan være til hjelp slik at du kan finne ut hva som passer best for deg i din situasjon.

 

Masse lykke til!
Med vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse