Hopp til hovedinnholdet

Ønsker og bo i et hjem selv om mine foreldre er skilt, kan jeg det?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 17år foreldrene mine er skillt og det har de vært i noen år. Jeg bor annenhver uke hos de, dette er veldig slitsomt og mitt største ønske er å kunne bo hos bare en av de, for meg spiller det ingen rolle hvem jeg bor hos, jeg vil bare ha ett hjem. Er så lei av å flytte frem og tilbake. har snakket med mamma og pappa om dette, de sier dette aldri kommer til å skje. Psykologen min sier det hadde vært bra for meg med å bare bo ett sted da jeg vil få mer stabilitet i liver mitt, noe som jeg virkelig ikke har. Er ikke det noen regler om at jeg kan velge selv når jeg er over 16 eller noe? Hilsen en sliten og fortvilet jentee.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du skriver inn til oss. Du har rett at det er lover om rettighet for barn og hvordan foreldre skal ivareta ungene sine også i spørsmål som gjelder bosted. I barneloven § 31 står det blant annet;

Eit barn som er fylt sju år, og yngre barn som er i stand til å danne seg eigne synspunkt, skal få informasjon og høve til å seie meininga si før det blir teke avgjerd om personlege forhold for barnet, mellom anna om foreldreansvaret, kvar barnet skal bu fast og samvær. Meininga til barnet skal bli vektlagt etter alder og modning. Når barnet er fylt 12 år, skal det leggjast stor vekt på kva barnet meiner. 

Så etter loven så skal din mening  i forhold til bosted vektlegges. Jeg forstår det slik at du har det bra begge plasser, men at det flyttingen du er sliten av. Psykologen mener også at en fast base kunne vært en god ide for deg. Har dine foreldre pratet med psykologen? Kunne dere alle tre gått en time til han/hun? Slik at de kunne fått en bedre forståelse for at dette handler om deg og ikke de. Og at dere da finner ut hvem du skal bo fast hos og hvor mye samvær du skal ha sammen med den andre.

Har dere satt dere ned og evaluert samværsavtalen noen gang? kanskje er det på tide? Det er ikke lett når vi i familier tenker så ulikt, vi kan fort føle at de andre ikke bryr seg, vi kan bli såret og leie oss som igjen gjør at vi trekker oss unna og "gir opp"

Derfor synes jeg det er så bra at du er så moden og trygg at du har fortalt de at du ønsker et bosted. kanksje kunne du/dere ringt og fått en time på familievernkontoret. Der får familier hjelp til å kommunisere sammen slik at de kan forstå hverandre bedre slik at de kan ta gode avgjørelser som passer deres familie. Der kan de feks også si mer om hva som er vanlig i forhold til bosted og din alder.

Familievernet er et gratis tilbud som du kan lese mer om her;

www.bufdir.no/Familie/Hjelp_til_parforholdet_og_familien/

 

www.regjeringen.no/no/tema/familie-og-barn/innsiktsartikler/bosted-og-samvar/samvar/id749587/

 

www.ung.no/rett/459_Barneloven.html

Håper noe av dette kan være til hjelp, lykke til!
Med vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse