Hopp til hovedinnholdet

Pappa reiste i går og nå svarer han ikke på mobilen. Hva skal jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Igår dro pappa fra meg og mamma (orker ikke å forklare hvorfor) og pappa svarer ikke på telefonen og har ikke kommet hjem enda. Er dette et slags skilsmisse hvis han ikke kommer hjem innen en uke? Hva skal vi (jeg og mamma) gjøre? Hilsen en veldig fortvilt jente som synes dette er ganske skummelt, siden det er første gang dette skjer, er redd for at det blir skilsmisse.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for at du skriver til oss, det er veldig forståelig at du synes det er skummelt. Det er ikke noen som liker når mennesker som vi er glade i krangler, og dumt at din far ikke svarer på tlf. Er det du som har ringt til han eller mamma? vi mennesker er jo litt forskjellige, og noen er slik at når det blir en veldig vanskelig situasjon så rømmmer de bort. Faktisk er det ofte for at de ikke ønsker at det skal blir verre.  at de trenger tid til å tenke slik at de ikke sier ting de ikke mener.

Har du noengang blitt så frustrert / sint at du har sagt noe du igrunnen ikke mente? Det har de fleste av oss. det er ikke en god måte å gjøre det på, det og stikke av.  Da kan den som sitter igjen føle seg sviktet og lite viktig men av og til trenger noen en time out. Det som hadde vært bedre var kanskje at du selv hadde fått pratet med pappa?

Jeg håper at du har en voksen som du kan prate med  om hvordan du har det. Mamma ( hvis ikke hun er så sint/trist selv nå at det blir vanskelig for henne) eller noen andre i familien. Eventuelt en lærer eller helsesøster. for det ikke greit å sitte inne med alle følelsene og tankene selv. vi lager det ofte verre i hodet vårt enn det er.

Jeg vet jo ikke hvorfor pappa dro, og hva de har kranglet om. Men tror uansett at det viktig å  huske at det er de som har kranglet og ikke du og pappa. det er kanskje kjærestene og ikke foreldrene?

Fakta ved skilsmisse:

Da må alle til noe som heter mekling og der får også du tilbud om samtale alene. Der du kan få prate om hva som er viktig for deg hvis dine foreldre skal være foreldre i to hjem. det kan du lese mer om her:

www.bufdir.no/Familie/mekling/Barns_rett_til_a_bli_hort/

Men det er vanlig at de voksne krangler, selv om ikke alltid barna får det med seg (heldigvis, for da blir ofte barna bekymret slik som du kjenner det nå). Kunne du spurt mamma? sagt at du er redd for at de skal skilles.

Eller sendt pappa en sms?

Jeg legger med noe linke som jeg håper kan være hjelsomme for deg.

Masse lykke til!

Med vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Hvilke voksne er lettest å prate med?

Det kan være vanskelig å prate med voksne om vanskelig ting. Noen skjønner rett og slett ikke hva du mener. Andre igjen prater til deg som en liten unge uten egne meninger. Hvem synes du det er let...

Gå til vote

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse