Hopp til hovedinnholdet

Stefaren min tar opp et lån alene og bygger et hus på en tomt han eier sammen med mamma. Hvem eier huset?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på en ting som angår mer mine foreldre, enn meg. Men jeg håper likevel at jeg kan få et godt svar på det jeg lurer på. Mamma har vært gift med stefar i 7 år nå, og de eier en tomt sammen. Dersom han vil nå ta opp en lån selv, og bygge et hus på fellestomta, hvem kommer til å eie huset før og etter skilsmisse? Er det da hans hus fordi det ble bygget for låna han selv tok? Er det noen faste regler på det, eller avgjøres det individuelt? Jeg ville satt pris på noen konkrete paragrafer og lover. Tusen takk for svaret!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Utgangspunktet er at dersom din stefar alene tar opp et lån og bygger et hus for pengene, vil dette huset være hans og han vil være ansvarlig for å betale hele lånet alene. Med mindre han og moren din avtaler noe annet.

Når stefaren din bygger dette huset på en tomt som også moren din eier en del av, vil utgangspunktet fortsatt være at huset er stefaren din sitt. Moren din vil likevel fortsette å være eier av en del av tomten. Men de kan også avtale at hun skal være medeier i huset.

Noen familier velger å innrette seg slik at den ene er ansvarlig for å betale på lånet, mens den andre betaler mat o.l. Mens realiteten er at de eier sammen. Mens andre velger å ha fullstendig atskilt økonomi.

Moren og stefaren din står dermed fritt til å avtale eierforholdet seg i mellom selv om lånet kun står i hans navn.

Som du skjønner er det mange mulige løsninger i denne saken, avhengig av hva moren og stefaren din er blitt enige om og hvordan de har innrettet seg.

Du kan snakke litt med moren og stefaren din om hvordan de har tenkt å løse det, dersom de har tenkt at det skal bygges et hus på denne tomten.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bekymrer meg over familiens økonomi. Hva kan jeg gjøre?

Bekymret gutt

Bekymrer du deg mye over familiens økonomi? Dette er ikke ditt ansvar, men du er ikke alene og det finnes hjelp der ute.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse