Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine hadde en stor krangel som endte opp med at mamma kjørte bort i sinne

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har alltid trodd at mamma og pappa har det bra sammen, de har selvfølgelig små kranglet litt av og til som alle foreldre gjør. Men for omtrent tre uker siden hadde de en stor krangel som jeg hørte på, det endte opp med at mamma kjørt bort i sinne og jeg "rømte" hjemme i fra og til ei venninne og ble der resten av kvelden. Etter det skjedde har vi ikke snakket noe mer om den krangelen. På dagtid virker det som om at alt er greit og jeg kunne ikke ha trodd at noe var galt. Men på kveldene hører jeg ofte at de krangler/diskuterer og jeg er kjempe redd for at det skal føre til at de skal skille seg. Men igjen så er de som bestevenner på dagtid, for eksempel så har de nettopp kjøpt seg bobil og har reist mye med den. Jeg lurer på om det er noe jeg kan gjøre? Hvem kan jeg snakke med? Jeg trør ikke å snakke med vennen mine fordi de sier ofte til meg at de synes at mamma og pappa har det så bra sammen, og jeg vil ikke sette mamma og pappa i dårlig lys.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Du skriver at du alltid har trodd at foreldrene dine har det bra, og at de oppfører seg som bestevenner på dagtid. Om kvelden hører du imidlertid at de krangler. Dette gjør deg redd for at de skal skille seg.

Jeg forstår at du blir redd når du hører at foreldrene dine krangler. Siden de bare krangler etter at du har lagt deg, regner jeg med at de ikke vet at du har fått det med deg. 

Jeg synes du bør si i fra at du hører dem, og at du blir redd. Da vil de kunne fortelle deg hva dette handler om, og om det er noe å bekymre seg for eller om det handler om bagateller. Ved å fortelle dem at du hører det og blir redd, kan også få de til å tenke seg om, og kanskje det på den måten blir mindre krangling.

Det aller beste er at de tar kontakt med familievernkontoret der dere bor. Der er de eksperter på å hjelpe par og familier løse konflikter og slutte å krangle. Det er mange mennesker som synes det er skummelt å ta kontakt med familievernet. Det kan hende foreldrene dine synes også. Det er en viss sjanse at de kan finne ut at det er best at de går fra hverandre. Noen ganger kan det være bra for da slutter kranglingen. De aller fleste får hjelp til å løse problemene hvis de ønsker hjelp.

Du kan også ta kontakt med helsesøster eller helsestasjonen for ungdom. Der kan du få snakket selv og kanskje få hjelp til å snakke med foreldrene dine.

Store konflikter i hjemmet kan regnes som omsorgssvikt. Dersom dine foreldre ikke tar ansvar for å gjøre noe selv bør du kanskje vurdere å ta kontakt med barnevernet. De vil i første omgang snakke med foreldrene dine. Du kan ringe barnevernet der du bor eller akutt telefonen 116 111.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse