Hopp til hovedinnholdet

Er så sliten og trenger desperat fri fra skolen

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente som nettopp har gjennomgått skilsmissen til min mor og far. Min far valgte å dra fra oss, og jeg har bare sett han et par ganger på flere måneder. Det er utrolig mange grunner til skilsmissen, og selv om det er lenge siden de valgte dette alternativet blir det aldri slutt på negative påvirkninger. Det føles ut som alt går mer ned for hver dag som går, penger (!!), utroskap, løgn og litt vold er bare små stikkord på hva ettertiden har gitt. Jeg prøver så godt jeg kan å gjøre det godt på skolen, men jeg er så sliten at jeg skjønner ikke hvordan jeg skal klare det. De fleste karakterene mine har blitt mye dårligere, men jeg vet ikke om det skyldes skilsmissen eller om jeg bare har blitt mye dårligere. Jeg er sliten og trist nesten konstant, og stillhet på skolen og mareritt minner meg på faren min hver dag, som ødelegger konsentrasjonen min. Kan jeg få lovlig fravær som IKKE står på karakterkortet? Jeg trenger det desperat. Takk for hjelpen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss om hvordan skilsmissen til dine foreldre påvirker din hverdag.

Det er ikke vanskelig å forstå at en skilsmisse med to viktige personer i ditt liv påvirker deg. Slike ting okkuperer tankene, og det er vanskelig å få plass til andre tanker. Dermed så går konsentrasjonen ned, man bli sliten og ikke minst trist og lei seg. 

Det viktigste du kan gjøre er å snakke med noen om hva du tenker og føler på. Ofte trenger vi litt hjelp til å få sortert følelsene våre, slik at det ikke blir helt kaos inni oss. 

Det tar tid å bearbeide en så stor forandring i livet ditt, som en skilsmisse mellom to foreldre er. Ofte kan det være til hjelp å snakke med en voksen om dette. Det er viktig at du får satt ord på dine tanker og følelser og ikke sitter med de helt alene. Derfor tenker jeg at det kan være godt for deg å snakke med helsesøster, lærer, sosiallærer eller kanskje en besteforelder.

Anbefaler deg til å gi lærer eller sosiallærer beskjed om hvordan du har det for tiden. De kan være med på å legge tilrette, slik at din hverdag blir noe lettere fremover.

Du kan også kontakte helsestasjon for ungdom der du bor. Der jobber det flere fagpersoner som er flinke til å snakke med ungdom som har det tøft.

Ta gjerne kontakt med din fastlege, slik at han kan vurdere en sykemelding til deg. Det er kun legen som kan skrive en sykemelding. Det vil nok stå at du har fravær på karakterkortet ditt, men det vil være gyldig fravær.

I artikkelen "forandring etter foreldrenes brudd" kan du få flere gode råd og tips.

Ønsker deg masse lykke til videre!

Vennlig hilsen Helsesøster ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Reglene for fravær på videregående skole

Skøyenåsen skole (ung.no)

Hvis du er borte i mer enn 10 prosent av timene i et fag, får du i utgangspunkt ikke halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse