Hopp til hovedinnholdet

Vanskelig etter skilsmissen

Jente 13 år
 

Spørsmål

Vil ikke mer. Er så lei av alt. Alt starter i februar. Jeg får vite at mamma og pappa skal skille seg. Jeg blir veldig lei meg. Så begynner jeg å få dårlige resultater på skolen. Jeg gikk fra å lese 300 ord i minuttet, til 160 ord. Så flyttet mamma ut. Jeg skulle bo annenhver uke. Mamma har hatt problemer med drikking, og jeg håpet det ville gi seg, men det gjorde ikke det. Det fortsatte som før. Når jeg har sagt dette til mamma, sa hun bare "Jeg drikker kun fordi jeg liker det, jeg er ikke alkoholiker". Også begynte vi på skolen etter sommerferien og alt ble stress. Jeg begynte å snakke med helsesøster, og det hjalp INGENTING. Hun fikk meg bare på dårlige tanker og pressa meg til å si ting jeg ikke mente. Så fikk pappa en ny kjæreste. Hun er skikkelig snill. Og jeg håper hun og pappa fortsetter og være sammen, fordi jeg trenger en mamma nå. Hun kunne kanskje blitt en redning. Har egt ingen problemer med pappa. Han er den beste. Ikke med storesøstra mi heller. Er veldig glad i hun.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det du skriver viser hvor krevende hverdagen kan bli når foreldre skiller seg. Det er ikke vanskelig å forstå at en skilsmisse med to viktige personer i ditt liv påvirker deg. Slike ting okkuperer tankene, og det er vanskelig å få plass til andre tanker. Dermed så går konsentrasjonen ned og man klarer ikke å fortsette like gode skoleprestasjoner. Man bli sliten og ikke minst trist og lei seg. Med andre ord tenker jeg at du reagerer helt normalt på en vanskelig situasjon. 

Slik du beskriver situasjonen hjemme hos deg nå, høres det ut som at også mamma har det svært vanskelig. Hvis hun har ansvaret for deg halvparten av tiden og ikke klarer å la være å drikke for mye når du bor hos henne, er det alvorlig. Skilsmissen har helt sikkert gjort foreldrene dine svært triste og opprørte, på hver sine måter. Det er forferdelig vondt å bryte opp et langt ekteskap. Uansett om det var til det beste så er det vondt og det følger med en hel masse problemer og utfordringer, i tillegg til det med følelsene. Kanskje er det slik at mamma har det så vondt at hun forsøker å "drikke bort" problemene sine? Foreldre i sorg eller kriser kan noen ganger få vanskeligheter med å ta vare på barna fordi de har så mye å streve med selv, på innsiden. Jo mer lei seg man er, jo vanskeligere kan det være å "heve blikket" og se hva andre trenger. Tror du det er litt sånn for mamma nå? Det er kanskje en forklaring. Men det betyr ikke at det er greit. Det er ALLTID den voksne sitt ansvar at det er trygt og godt hjemme for barna. Dersom den voksne ikke klarer å gi god nok omsorg fordi den selv er syk eller veldig trist, må den voksne ta ansvar og søke hjelp.

Det viktigste du kan gjøre er å snakke med noen om hva du tenker og føler på og hva du opplever hjemme hos mamma. Ofte trenger vi litt hjelp til å få sortert følelsene våre, slik at det ikke blir helt kaos inni oss. Du sier at det ikke var OK å snakke med helsesøster. Men ikke gi opp å snakke med noen for det! Hvilke andre voksne er det du har rundt deg som du kan fortelle til? Læreren din? Søsteren din, hvis hun er voksen nok til det? Eller kanskje kan du snakke med pappa? Han høres ut som en stabil og trygg person i livet ditt. Det er ikke å sladre selv om du forteller at mamma strever med alkohol. Det er veldig viktig å si ifra. Kanskje kan dere sammen finne ut hvordan mamma kan få hjelp, både til å slutte å drikke og til å få det bedre selv, slik at hun kan bli en god mamma for deg igjen. Det finnes mange steder å ta kontakt. Jeg legger ved noen forslag i artiklene under her.  

I artikkelen "forandring etter foreldrenes brudd" kan du også få flere gode råd og tips.

Jeg syns det er flott at du sier ifra når noe er vanskelig og at du ikke gir opp selv om du har hatt en dårlig erfaring hos helsesøster. Jeg ønsker deg alt godt. Du fortjener å bli hørt og sett og å få støtte. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Drikker moren eller faren din for mye?

Engster du deg fordi moren eller faren din drikker for mye? Du er ikke alene!

Les mer

Erfaringer etter samlivsbrudd

Gutt tenker (colourbox.com)

Hvordan føles det når foreldre skilles? Blir du hørt? Er det bare dumt? Les tips, råd og erfaringer fra andre ungdom.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse