Hopp til hovedinnholdet

Kan man bestemme hvem man vil bo hos når man har fylt 12 år?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei.. Ehh er det sånn at når man er 12 åer eller noe så skal man få et spørsmål av foreldrene sine hvem man vil være mest hos? For jeg har skilte foreldre, og jeg er mest hos mamma og en gang hvor jeg spurte om jeg kunne vøre mer med pappa så sa hun nei.. og jeg er hos han ca 2 ganger i måneden.. men det er ikke noe som at det har vært "trøbbel" mellom dem/oss, de er bare skilte liksom. og da jeg sa dette til en venn som også har skilte foreldre sa hun at jeg skulle ha fått det spørsmålet da jeg var 12.. Men da lurer jeg på om det er da sant? Og om jeg har noen rett til å si hvem jeg vil være hos utenat mamma skal nekte meg?.. Takk på forhånd<3

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss her på ung! 

Egentlig må man være 18 år før man kan bestemme ene og alene hvem man vil bo hos når foreldrene er skilt.

Men du har helt rett i at 12 år er en viktig alder med tanke på å være med på å bestemme hvor man vil bo. I barneloven § 31 står det at "barn har rett til å bli hørt, og foreldre skal legge stadig større vekt på barnets meninger jo eldre og mer moden man blir. Etter at barnet har fylt 12 år skal det legges stor vekt på dets mening". Dette gjelder for deg, som nå er 13 år. I tillegg sier barneloven § 33 at "foreldre skal gi barnet stadig større rett til å bestemme selv etter hvert som barnet blir eldre frem til myndighetsalderen, som jo er 18 år".

Som du skjønner, har foreldrene dine en plikt til å la deg være med å bestemme, og denne plikten er ekstra viktig etter at du har fylt 12 år. Men det er et samarbeid. Det beste er å snakke med moren og faren din og fortelle tydelig hvor du vil bo i det daglige. De bør lytte til deg, og så godt det lar seg gjøre, bør de ta hensyn til dine ønsker. De er som sagt lovpålagt og pliktige til å høre på dine meninger og forsøke å ta hensyn til det. De fleste får bestemme selv etter fylte 16 år, og det er det vi stort sett oppfordrer familier til.

Hvis du opplever å ikke bli lyttet til av mamma dersom du egentlig vil bo mer hos pappa, eller hvis noen av de ikke tar hensyn til dine ønsker, anbefaler jeg deg å ta kontakt med et familievernkontor. De som jobber der er proffe i å mekle (hjelpe familier å bli enige) ved samlivsbrudd og de kan masse om lover og regler når foreldre skiller seg. De er også gode til å snakke med familier som trenger hjelp til å løse opp i konflikter og lage avtaler som følge av samlivsbrudd. 

Jeg håper dette ga svar på spørsmålet ditt. Jeg har lagt ved noen artikler under som handler om det du tar opp. Jeg håper at du får bo mer hos pappaen din slik du selv ønsker.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse