Hopp til hovedinnholdet

Har skilte foreldre - kan jeg bestemme selv hvor jeg vil bo?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

hei. jeg er en gutt på 13 år som har skilte foreldere. jeg har veldig lyst til å bo hos en av dem, men de sier at jeg må bytte på å vere hos dem hver uke. kan jeg bestemme hvor jeg skal bo eller må de bestemme det? hvis de har rett til å bestemme det hvor gammer må jeg evnt vere for å bestemme det selv?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg forstår godt at du kunne tenke deg å bo kun hos den ene forelderen din. Selv om du helt sikkert er glad i dem begge kan det oppleves stressende - både praktisk og følelsesmessig - å hele tiden skifte mellom to hus. 

Du spør om du kan bestemme selv om du vil bo kun hos den ene forelderen din. Det er dessverre slik at du ikke helt alene kan bestemme dette. I barneloven (som sier noe om blant annet foreldreansvar) står det at foreldrene dine kan avtale seg imellom hvem du skal bo fast sammen med. Men - det står også at etter at du har fylt 12 år skal det legges stor vekt på hva du mener, og at foreldrene dine har plikt til å lytte til dine meninger. Du skal altså bli hørt, dine interesser og behov skal tas hensyn til - men det er til syvende og sist dine foreldre som bestemmer hvor du skal bo.

De som jobber med familier og hjelper folk å lage avtaler etter skilsmisse, anbefaler at ungdommen får velge helt selv fra de fyller 16 år. De fleste foreldre godtar dette. 

Av og til - hvis man ikke blir enige - kan det også være fint å snakke med en familierådgiver. Dere kan bestille time på familievernkontoret, hvis du og dine foreldre ikke blir enige. Du kan ta kontakt med familievernkontoret selv også, du trenger ikke si ifra til foreldrene dine først hvis du helst ikke vil. Det er gratis å komme til et familievernkontor og de som jobber der har masse erfaring med å snakke med, veilede og gi råd til familier etter skilsmisse. Hvis du vil vite mer om hvordan du tar kontakt og hva et familievernkontor er, les på denne fine nettsiden

Husk at dine foreldre ønsker det beste for deg. Derfor tror jeg de vil høre på deg hvis du tar opp med dem det du ønsker i forhold til bosituasjonen. Og selv om det å bo bare hos en av dem er noe du ønsker nå, kan det godt hende ting endrer seg etterhvert. At du får lyst på en annen bo-løsning senere. Da er det viktig at dine foreldre er lydhøre og kan gå med på å endre strukturen etterhvert. 

Jeg ønsker deg lykke til. Jeg håper dette ga deg svarene du lette etter. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Flytting når foreldrene skiller seg

Skilsmisse kan skape en sårbar situasjon for foreldrene, men kanskje ennå mer for barna, særlig dersom én eller begge foreldre skal flytte.

Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse