Hopp til hovedinnholdet

Vil bo hos en av mine foreldre, men får så dårlig samvittighet

Jente 13 år
 

Spørsmål

Foreldrene mine ble skilt når jeg var rundt fem år. De kranglet veldig mye, og det er nesten det eneste keg husker fra keg var liten. Det var som regel pappa som startet disse kranglene, slik jeg forstod det. Jeg er annenhver uke hos dem. På Søndager, når jeg bytter hus, må jeg alltid ha med meg masse bagger og sekker, for jeg må bære en del klær og skoleting frem og tilbake. Når jeg var rundt 8 og 9 år fikk jeg alvorlige sovepeoblemer. Hver natt ventet jeg i senga på at mamma skulle gå og legge seg, og sovne, så jeg kunne legge meg der. Den eneste personen jeg føler meg trygg hos, er mamma. Jeg ble ofte liggende og vente en eller to timer, etterfulgt av gråting. Jeg ble også ofte hentet av mamma en del ganger når jeg var hos pappa, fordi jeg ville sove hos mamma isteden. I tiden med disse soveproblemene fikk jeg store smerter i magen, og veldig vondt i hodet. Det egentlige spørsmålet: jeg har lyst til å være hos bare en av dem mest av tiden. Men får dårlig samvittighet. Hva bør jeg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss i ung.no når det er ting som er ugreit for deg.

Så leit å høre at du har det vanskelig og slites mellom mor og far. 

Dessverre er det ikke uvanlig at det kan være vanskelig å bo to forskjellige plasser. For mange barn og unge kan det fungere fint, men for andre igjen kan det bli fryktelig kaotisk og skape uorden.

Det er viktig at du er med på å bestemme hva som er best for deg! Ikke minst er det aller viktigst at du har det bra med deg selv, og at kroppen din får det bedre. Søvn er veldig viktig, for det gjør at du føler deg opplagt og klar for en ny dag. Hvis en ikke trives og har det godt, er det ganske vanlig å få vondt i magen og hodet.

Hvordan tror du en samtale med en av foreldrene dine, om dette, kunne bli? Det er et poeng at du tar dette opp når det er grei stemning. Du begynner med å si at du trenger å snakke, og får til en avtale om tidspunkt der dere kan snakke uforstyrret. Når dere så skal begynne samtalen, kan du starte med å fortelle hva du føler rundt disse tingene, og hva det gjør med deg, at du både blir trist og lei deg, og har det vanskelig.
Forhåpentligvis vil du møte forståelse, og det kan bli starten på en forbedring av situasjonen.

Det er jo ikke slik at du velger bort far, ved å bo hos mor. Men slik som situasjonen din er nå,vil hverdagen din bli roligere når du slipper å flytte mellom dine foreldre hver eneste søndag. 

Jeg kan forstå at det er vanskelig for deg, og at du føler at du må velge, som igjen gjør at du får dårlig samvittighet. Men det er jo ikke slik at du ikke er glad i din far, selv om du ønsker å bo hos mor. Men for at du skal få det bedre med deg selv, og kanskje hindre at du får vondt i magen og hodet, så vil det være best å ha en boplass og slippe all flytting hver helg. Dette bør dine foreldre  være voksne nok til å forstå, og at du trenger mer ro i livet ditt.

Du er 13 år og skal bli hørt hva du ønsker og vil. Barneloven fastslår at foreldrene skal gi barnet stadig større selvbestemmelsesrett med alderen (§ 33). Etter hvert som barnet utvikles og modnes, skal foreldrene høre hva barnet har å si før de tar avgjørelse om personlige forhold for barnet.

Loven bestemmer at når du er fylt 12 år, skal det legges stor vekt på hva du mener. Da skal du få kunne si din mening før det tas avgjørelse om dine personlige forhold, for eksempel hvem av foreldrene du skal bo hos hvis de lever hver for seg.

Hvis du synes at det er vanskelig å ta dette opp med dine foreldre, kan du kanskje be helsesøster på skolen din om hjelp. Du kan ta utskrift eller vise henne dette innlegget. Helsesøster kan eventuelt hjelpe deg med å ta dette opp med dine foreldre, eller be om et møte med dine foreldre.

Ofte kan det være hensiktsmessig å snakke sammen på en god måte. Det kan et familievernkontor hjelpe dere med. Du kan selv ta kontakt med familievernkontoret, snakke med en terapeut og sammen kan dere bli enige om å invitere foreldrene dine til en time. Terapeuten vil hjelpe dere med å finne ut av hvorfor ting er slik de er, og hva dere kan gjøre for at det skal bli bedre. Ofte handler det om kommunikasjon, og at man har kjørt seg litt fast. Mange ganger skal det ikke så mye til for å løse problemene. Familievernkontorene er et gratis tilbud.

www.bufdir.no/Familie/Finn_familievernkontor/

Håper at dette var til hjelp for deg og lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Råd til deg som sover dårlig

Jente våkner (colourbox.com)

Sliter du med å få sove godt, sovne når du legger deg eller med å komme deg opp om morgenen? Slik henger det sammen, og dette kan du gjøre.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse