Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bestemme at jeg vil bo med pappa når foreldrene mine skilles?

Gutt
 

Spørsmål

Hei, mamma og pappa skal skilles. Mamma sier hun skal ta meg med seg og flytte fra pappa.. men jeg vil bo med pappa. I tillegg har mamma en ustabil historie som inneholder alkohol og vold mot andre.. kan jeg da bestemme at jeg vil bo med pappa?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

Det er leit at dine foreldre skal skilles, i hvert fall siden det skaper uro og bekymring hos deg. Det jeg vet om skilsmisser og barns ønsker om hvem de vil bo hos er i hvert fall at barnets mening skal tillegges vekt som det heter. Det betyr at barnet sin stemme skal høres og at den skal tas hensyn til. Om du helt selv kan bestemme hvor du skal bo, er vanskelig for meg å svare på.

Det er viktig at du er tydelig overfor dine foreldre på hva du ønsker. 
Jeg vet ikke hvor gammel du, det kommer ikke frem i spørsmålet ditt, men hvis det er vanskelig for deg å si til dine foreldre hva du ønsker, så kan du be om hjelp  til det av en annen voksen i familien eller du kan snakke med læreren din eller helsesøster på skolen og forklare situasjonen din.  Jeg tenker at de vil gjøre det de kan for å hjelpe deg med det.

 Du kan også ringe Alarmtelefonen for Barn og Unge på telefonnummer 116 111 . Det er gratis å ringe og den er åpen hele døgnet. Der kan du få gode råd og de vil forsøke og hjelpe deg.

 

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Mye alkohol og rus hjemme?

Drikker alkohol (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha foreldre som drikker for mye eller ruser seg. Det er vanskelig i hverdagen, og kanskje ekstra vondt i ferier.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse