Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bestemme at bare faren min skal ha ansvaret for meg?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Mine foreldre bor i hversin kommune, det er minimum 2 komuner mellom dem. Jeg bor hos min far og går vgs i nerheten av han. Min mor har jeg på grunn av skolegangen ikke mulighet til å beslke da hun bor langt unna. Dwt er noen problemer med avstanden mellom dem,min adresse i folkeregisteret er hos min mor, så all post blir sent til henne og hun må videresende den lit meg.min mor får igså barnebidrag av min far på nesten 1000kr og disse pengene får jeg ingenting av, jeg vet de skal gå til mat og nødvendigheter men jeg har ikke vært til henne lengre en 3 uke i hele fjoråret. Er det noen måte jeg kan besteme at bare min far skal ha ansvaret for meg, slik at de ikke har delt omsorg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke noen måte du kan bestemme at foreldrene dine ikke skal ha delt omsorg for deg, men det skal legges stor vekt på hva du mener. Dette fremgår av barneloven § 31 annet ledd.

Det er i første omgang foreldrene dine som må bli enige om en ordning for fast bosted og samvær. Ut fra det du skriver, virker det som om den ordningen de tidligere har avtalt ikke lenger praktiseres slik. Da er det jo et poeng å lage en ny avtale som er i tråd med den ordningen som faktisk praktiseres. Hvis foreldrene dine blir enige, bør de lage en skriftlig avtale om dette, som de signerer. De kan få hjelp til å utforme en slik avtale på familievernkontoret.

Hvis foreldrene dine ikke blir enige om en bosteds- og samværsordning for deg, er det mulig å kontakte advokat som kan bistå i dialogen. I ytterste konsekvens kan en slik sak bringes inn for retten, men i mange tilfeller kommer man til en løsning ved hjelp av advokaten(e), uten at det blir nødvendig med rettssak. Hvis saken skal bringes inn for retten, må man ha en meklingsattest som ikke er eldre enn 6 måneder. Foreldrene dine må dermed først møte til mekling på familievernkontoret. Under et slikt meklingsmøte kan det også hende at man blir enige om en løsning, slik at man slipper rettssak.  

Du kan uansett endre din folkeregistrerte adresse til faren din sin adresse, så lenge både moren og faren din samtykker til dette. Adressen i folkeregisteret skal jo gjenspeile hvor du faktisk bor, og videresending av post virker unødvendig tungvindt. Dersom moren din ikke vil samtykke til adresseendring, er det mulig for faren din å kontakte advokat. 

Det er ikke riktig at moren din mottar barnebidrag fra faren din når du faktisk bor hos faren din. Du bør be faren din kontakte NAV-kontoret angående dette.

Lykke til!

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse