Hopp til hovedinnholdet

Jeg har begynnt å kutte meg, hvem kan jeg snakke med?

Jente 14 år
 

Spørsmål
hei!
Helt siden i sommer har jeg vært deprimert og sliten hele tiden. Alt har gått galt. Foreldrene mine skilte seg da, og det har vært mange krangler.
Jeg tenker hele tiden på å ta selvmord, men jeg får det ikke til, for jeg vet at jeg har en familie og mange venner som er veldig glad i meg.
Det er mye som plager meg, og for noen dager siden gikk streken, da var det en person som sa noe som såret meg veldig mye. Jeg ble så utrulig lei meg. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg klarer ikke henge meg, for jeg syns så syn i familie og vennene mine som blir igjen med sorgen.
Jeg har begynt å kutte meg på armen for noen uker siden.
Jeg vil ikke snakke med noen om hvordan jeg har det. Det klarer jeg ikke. Jeg har mange gode venner, men jeg har ikke lyst til at de skal bekymre seg for meg, Og foreldrene mine har nok med skilsmissen.
Hva skal jeg gjøre?
Plizz svar fort!!
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du!

Jeg skjønner god at du er silten det har du god grunn til. Det ar foreldre skiller seg  er ofte det vanskeligste barn kan oppleve. Det er helt vanlig at barn og ung i din situasjon reagerer som du gjør. Veldig mange synes det er god hjelp i å snakke med noen. Helsesøster og sosiallærer har vært til god nytte for mange. Helsestasjonen for ungdom har ofte også psykolog i tillegg til lege og helsesøster.

Det aller beste er faktisk å si det til foreldrene dine likevel. Det at de har nok med skilsmissen er kanskje noe av problemet. Det er faktisk kjempe viktig at foreldre prioriterer barna sine i en skilsmissesituasjon. Det er foreldrene som tar valgt med å gå fra hverandre ikke barna. De fleste foreldre blir også ganske fortvilet over tanken på at barna deres har gått og hatt det vondt uten at de har visst om det.

Det å kutte seg er skummelt fordi det kan bli avhengighetsskapende. Kroppen lager egne smertestillende stoffer når den blir skadet. Dette kan man fort bli avhengig av og kan føre til at følelsene blir vanskeligere og vanskeligere mellom hver gang du kutter deg. Det er derfor veldig viktig at du slutter med kuttingen så fort som mulig. Det er ofte viktig å få hjelp til dette. Den beste hjelpen får du ofte gjennom fastlegen din. Det er mye lettere hvis du har mamma og pappa på lag.

Husk at mamma og pappa er og skal være foreldre for deg sammen selv om de går fra hverandre.

Vennlig hilsen

Familiepsykologen,ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse


Quiz: Hva vet du om konfliktløsning?

Hva er Utekontakten?