Hopp til hovedinnholdet

Det ser ut som mamma og pappa skal skille seg. Hva skal jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 13 år jeg har to lillesøstere en på 2år, og en på 8 har også en lillebror som er 3månder gammel, mine foreldre har i det siste kranglet ekstremt mye pga mye rart, faren min tar ikke noe ansvar for de små barna og moren min blir helst utslitt av å gjøre så mye, være våken hver natt pga lillebroren min, sende oss andre til skolen, lage mat osv mens pappa gjør abselutt ingenting, nå har faren min sagt at han vil skille seg meg moren min, han har sagt det mange ganger før men nå virker det mer alvorlig, søstera mi på 8 tar dette veldig nært og gråter veldig mye, jeg av en eller annen grunn føler meg bare tom? Det kan plutselig komme følelser der jeg begynner å gråte å plutselig føle noe, jeg vet ikke hva jeg skal føle, moren min gjør itilegg veldig mye arbeid, mens pappa gjør ingenting å i det siste sier han at hun ikke bryr seg om han, men jeg vet at hun bryr seg, hva skal jeg gjøre? Burde mammaen min skille seg med han? hd får jeg meg selv og mine søsken over dette

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det høres ut som at det er mange i familien din som strever akkurat nå. Både mamma og pappa, som er så slitne og dermed krangler så mye - og dere barna som blir stående å se på og som får masse vanskelige følelser av det dere ser og hører. Jeg kan godt forstå at familien din er ekstra belastet nå hvis det er slik at dere er fem barn og tre av dere er veldig små. Små barn trenger konstant tilsyn. Man må passe på, trøste, mate, hjelpe, skifte, kose,. leke, bysse, HELE tiden. Og i tillegg er det vanskelig å få nok og sammenhengende søvn. Da kan hvem som helst miste humøret, overskuddet og samarbeidsviljen. Når man ikke har noe overskudd og er i dårlig humør er det lett å krangle mer. Jeg vil tro at foreldrene dine krangler ekstra mye nå på grunn av at de er i en slik vanskelig situasjon. Man trenger å være to voksne for å håndtere tre små barn, i tillegg til to dere store som også har behov og ting dere trenger hjelp til. Det er ikke rart at mamma forventer og ønsker at pappa skal delta i dette. Og det er ikke rart at pappa føler at mamma ikke bryr seg, dersom hun bare holder på med barna (som hun jo må). Kanskje han føler seg glemt og ikke vet hvordan han kan være til hjelp? Det er altså ikke rart at man ikke får snakket ordentlig sammen. Og at man blir uenige om hvem som gjør hva og hvem som gjør mest. Jeg skriver dette kanskje mest for å forklare og naturliggjøre for deg: Det er veldig typisk at foreldre krangler mye når de er midt i en krevende småbarnsperiode. Det betyr ikke at foreldrene dine ikke er glad i hverandre lenger. De har på en måte bare glemt det fordi de er så slitne!  

Men dette er bare mine gjetninger, jeg kan ikke vite hva som vil skje i akkurat din familie! Hvis det er slik at pappa har sagt at han vil skilles skjønner jeg at dere søstrene blir veldig lei dere. Og kanskje blir dere redde og usikre på hva som vil skje med familien fremover?

Og det å føle seg tom er heller ikke så uvanlig. Det er en måte å "stenge ute" vanskelige følelser på, ikke bevisst, men en slags forsvarsmekanisme kroppen har. Og kanskje er det typisk at det er du, som er eldst, som gjør dette, som trolig er den som må ta deg mest sammen og som må vise at du er sterk. Men det er klart at du også kan bli lei deg og opprørt over det som skjer! Det er veldig bra du merker denne tomheten selv, og at du klarer å undre deg over hva som skjer. Det er et viktig skritt mot å klare å sette mer ord på følelser og å kjenne etter hva du faktisk kjenner inni deg. For vanskelige følelser må UT og man må prate om det for å kunne få det bedre. Du har også lov til å si ifra om dine følelser selv om du er størst.

Jeg syns du og lillesøsteren din skal forsøke å si noe til mamma og pappa om at dere får med dere all kranglingen og at det gjør dere lei dere. Kanskje mamma og pappa tror at dere ikke merker det? Det er også typisk foreldre, de tror at de kan krangle i fred og at ingen av barna merker det. Det er feil! Til og med små barn uten språk merker krangel og dårlig stemning og lar seg påvirke. Så det er viktig at mamma og pappa får vite hvordan dere opplever situasjonen. Kanskje kan du forsøke å si ifra på et tidspunkt der det i utgangspunktet ikke er krangling i familien og de voksne har overskudd til å lytte? Finnes det noen sånne stunder i din familie?

Eller kan du skrive et brev? Slik du skrev inn til oss? 

Hvis du kjenner at det blir for vanskelig for deg å si ifra til mamma og pappa på egenhånd eller sammen med lillesøster, syns jeg du skal si ifra til en annen voksen. Dette er en sånn ting du f.eks kan snakke med helsesøster om. Hun kan masse om følelser og kan hjelpe deg til å forstå mer av deg selv med tanke på denne tomheten og hva den er for noe. Du kan også oppsøke helsestasjon for ungdom i kommunen/bydelen du bor i og få snakke med helsesøster/psykolog der. De kan både snakke med deg og etterhvert kan de hjelpe deg å snakke med foreldrene dine hvis du vil. 

Hva tror du om det? Er det noe av dette du kan forsøke?

Uansett vil jeg si til deg at det virker som hele familien din reagerer naturlig, på den svært krevende situasjonen dere nå står i. Med tre små barn og to store, der alle skal få behovene sine møtt er det ikke lett. Men selv om det er en naturlig forklaring på all kranglingen hjemme betyr jo ikke det at det er noe greit for noen av dere. Derfor håper jeg dere får hjelp til å snakke sammen og til å lytte mer til hverandre. 

Jeg legger også ved noen artikler som gir flere tips til hvordan man kan snakke sammen i familien når ting blir vanskelig. Jeg håper det er til hjelp, og jeg håper du vil få det bedre hjemme snart. Alt godt til deg!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse