Hopp til hovedinnholdet

Hvem er det egentlig som skal bestemme hvor barnet skal bo?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har skilte foreldre og ønsker å bo bare med pappa. Det var slik en stund, og jeg gikk på besøk til mamma av og til. Etter en stund ville mamma ha 1 uker her og 1 uke der. Pappa var ikke uenig i dette forslaget Jeg søkte rundt på nettet for å finne ut hvem som egentlig bestemte dette og fant ut at (hvertfall fra de nettstedene jeg fant, inkludert ung.no) når barnet er 16 år skal det selv bestemme hvor man skal bo, men hvis foreldre har for eksempel økonomiske vansker så kan de ta kontakt med familivernkontoret og fikse en løsning. Siden omtrent alle nettsidene jeg har lest på sier dette,(her er en av dem på ung.no https://www.ung.no/oss/skilsmisse/152637.html )men fortsatt så ringte mamma familievern-kontoret og de sier at det er foreldrene som bestemmer. Har det noe med at hvis foreldrene er enige så bestemmer de uansett om barnet er 16? Det er mulig at hun ikke nevnte alderen min og. Ble innkalt til trekantsamtale og eg nysgjerrig på hvem som faktisk bestemmer Takk for svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for at du stiller oss spørsmål!

Det er egentlig et godt spørsmål. Fram til du er 18 er det dine foreldre som har ansvaret for deg juridisk og økonomisk. I noen tilfeller også medisinsk når du er så gammel som du er. I barne loven står det at barn har krav på å bli hørt fra de er 7 og etter de har fylt 12 skal deres mening legges særlig vekt på. Dette innebærer ikke at barn selv kan bestemme da. 

Meklingsordningen gjelder bare fram til barn fyller 16. Antakelsen er at da er barn så store at det er urimelig å ikke følge barnets ønsker om det ikke er gode grunner til noe annet. Det er imidlertid fortsatt slik at foreldrene må bli enig. En ting å tenke over er at det er som regel foreldre som både eier og betaler de aller fleste utgifter i forbindelse med å bo, også for barna sine. 

Det at barn har krav på bli hørt betyr ikke at de kan gjøre som de vil hjemme, selv etter en er fylt 18. Når man er myndig og har flyttet hjemmefra kan man selv lage sine regler. I en samtale ved familievernkontoret kan ung få hjelp til å bli hørt og bli sett av sine foreldre.

Legger ved noen artikler som kanskje kan hjelpe deg!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse