Hopp til hovedinnholdet

Lurer på flere ting i forbindelse med foreldrenes skilsmisse

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, mine forelder skal skille seg og det er et par ting jeg lurte på. jeg har 3 søsken og vi bor sammen i et hus. 1) Jeg lurer på når mamma og pappa skiller seg må de selge huse også dele pengene? Og vis den ene vil ikke selge huset må de fortsatt selge huse da? 2) Søskene mine har da snakket med pappa og de vil helst bo i de huse vi bor i nå. De er på aldrene mellom 9-15. Så er det mulig for dem å bo i huse og anver uke bor en av foreldrene med dem?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Og beklager at det har tatt så lang tid å få svar. 

Så leit å høre at foreldrene dine skal skilles. Jeg forstår godt at du har mange spørsmål. Det finnes dessverre ingen fasitsvar på det du spør om. Hver familie er forskjellig og hver familie velger den løsningen som passer best for dem når foreldre skal skilles. Men jeg skal likevel forsøke å svare så godt jeg kan på spørsmålene dine.

1) Det er vanlig å dele penger og verdier 50/50 mellom seg når man skilles. Det er fordi at de fleste som er gift eier alle tingene sine sammen, og da må man også dele verdien på tingene i to når man ikke er gift lenger. Det finnes selvsagt mange regler om hvordan man deler verdiene hvis man ikke eier ting sammen men det blir for komplisert å gå inn på her.

Noen voksne har egne avtaler om at de eier ting alene, selv om de er gift. For eksempel huset, en hytte eller en bil. Da gjelder egne avtaler om dette når man skilles også. Hvordan er det for dine foreldre tror du? Hvis de eide alle ting sammen da de var gift må de også dele ting rettferdig mellom seg nå. Hvis de skal selge huset må de dele pengesummen de får for huset i to. Det beste er om man klarer å bli enige seg i mellom om man vil selge huset eller om en skal bli boende. Hvis en av foreldrene skal fortsette å bo i huset må den som skal bli boende "kjøpe ut" den andre. Det vil si at den som blir boende betaler halve verdien på huset til den som flytter. Så er man skuls og den som blir boende har ansvar for huset fremover. Hvis man ikke blir enige om man vil selge huset må man kontakte en advokat eller et familievernkontor og få hjelp til å diskutere saken. Dette må de voksne ordne selv, det er ikke barnas ansvar. Men det er fint om du som barn kan si ifra hva DU vil. Hvis du har et sterkt ønske om å bli boende i huset er det viktig at foreldrene dine vet om det før de skal ta en avgjørelse!  

2) Noen få familier klarer å få til en ordning der de voksne flytter inn og ut, mens barna blir boende. Det er jo egentlig bare rett og rimelig, syns du ikke? Det er jo ikke barna sin feil at de voksne skiller seg, men som oftest er det barna som lider under det og må pakke bagen sin hver uke for å flytte på seg. Det er slitsomt å flytte sånn, mange barn syns det er vanskelig å finne ro i hverdagen og de føler seg ikke alltid trygge. Hvorfor kan ikke like gjerne mamma og pappa flytte inn og ut når det var de som valgte å gå fra hverandre og lage to hjem? Selv om dette er det mest rettferdige for barna etter en skilsmisse, er det dessverre ikke mange voksne som klarer å gjennomføre en slik løsning over tid. Jeg tror det handler om at det er de voksne som har ansvar for å "skape et hjem" og å lage en trygg base for barna. Da må de gjøre det et sted der de har full kontroll og selv finner ro. Det kan også bli utfordrende for foreldre som i utgangspunktet skiller seg fordi de ikke fungerer sammen - og så skal de plutselig samarbeide om å flytte inn og ut av samme hus. Ikke mange klarer det. Men noen gjør det, så det kan gå! 

Jeg håper dette ga svar på noe av det du lurte på.   

Jeg håper foreldrene dine tar seg god tid til å snakke med dere fire barna, at de spør hva dere har behov for og hva dere trenger nå i tiden som kommer. Mange foreldre får det vanskelig i perioden midt i skilsmissen. Når de strever mye med egne følelser og bekymringer kan de glemme å tenke på andre enn seg selv. De glemmer å spørre hvordan barna har det. Husk at du har lov til å si ifra til mamma og pappa at du er lei deg, usikker, sint eller har andre følelser. Du har lov til å stille dem masse spørsmål om alt som gjør deg usikker nå. Jo mer man vet, jo tryggere blir man og jo lettere kan det være å takle alt det vanskelige som skjer. Så det er lurt å snakke mye sammen i familien når en skilsmisse oppstår.

Les artiklene jeg har lagt ved under. De har mange tips til hva du kan gjøre og hvor det er lurt å ta kontakt dersom du har flere spørsmål om skilsmisse. Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse