Hopp til hovedinnholdet

Jeg har det ikke bra hjemme og mamma vil flytte til USA.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg trenger råd, og skal prøve å fortelle en kort versjon av familieforholdene hjemme. Da jeg var 3 år ble jeg mishandlet av mamma. Barnevernet ble innblandet, og nå blir ikke jeg eller mike søsken slått lenger. Hun har fortsatt sinneproblemer, roper, banner osv. Pappa har problemer med å bry seg (det har mamma også da). Han sitter alltid på mobilen, og gidder aldri gjøre noe i huset. Pga han er økonomien ganske dårlig. De krangler HELE tiden. Jeg hørte dem for noen dager siden, de snakket om å skilles. Det var ikke det som var problemet for meg, men siden mamma er fra USA vil hun flytte tilbake. Hvis ting ender opp slik blir det ganske tøft for meg. Jeg er jo glad i henne. Vet ikke hva jeg skal gjøre. Føler INGEN bryr seg, bortsett fra kjæresten min, som bor i andre enden av Norge. (Får ikke lov til å besøke ham heller, selv om vi har snakket i 9 måneder). Hvordan skal jeg takle denne situasjonen? Familien min føles ikke som familie, bortsett fra min lillesøster på 8 år.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16

Du beskriver hvordan du har det hjemme, at dine foreldre krangler hele tiden, at de snakker om skilsmisse og at din mor snakker om å flytte tilbake til USA hvor hun opprinnelig kommer fra.

Det å leve i et hjem der atmosfæren og stemningen preges av mye krangling og kjefting mellom foreldrene kan være vondt, krevende og fortvilende. Du har hørt dine foreldre prate om skilsmisse og om mammas planer med å flytte tilbake til USA.

Jeg forstår at dette oppleves tøft for deg og at det gir deg ekstra bekymringer med tanke på hva som eventuelt skjer. Du skriver også at du opplever at ingen bryr seg og jeg lurer på om det kan handle om hvordan du opplever dine foreldre akkurat nå.

Av og til er det dessverre slik at foreldrene kan glemme at barna også påvirkes av stemningen hjemme og av hvordan foreldrene har det seg imellom. Når foreldrene opplever utfordringer og problemer i forholdet kan de bli fokusert på seg selv, på egne følelser, egen situasjon og glemme barna. Jeg tenker at du kan og bør prøve å prate med mamma og pappa om hvordan du opplever situasjonen hjemme og hva du bekymrer deg for.

Det kan tenkes at mamma og pappa trenger å høre ditt perspektiv og din opplevelse av situasjonen hjemme for å «våkne og ta seg litt sammen». Hvis du opplever å ikke bli hørt foreslår jeg at du snakker med en voksen du stoler på og har tillit til som så kan prate med mamma og pappa. Er det noen voksne i familien som kan hjelpe deg med å formidle dette til foreldrene? Hva med en helsesøster eller rådgiver på skolen?

Hvis dine foreldre velger å skilles så må de inn til mekling på familiekontoret, der vil også du og lillesøster kunne komme og formidle hvordan dere ønsker å ha det og hva som er viktig for dere.

Hvis du er usikker eller ønsker råd om hvordan du skal gå fram kan du også ringe alarmtelefonen for barn og unge på 116 111.

Ta godt vare på deg selv, og lykke til!

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse