Hopp til hovedinnholdet

15 år, fått kjøre firehjuling av en forelder. Den andre forelderen uenig.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg er hos pappaen min ca en gang i mnd, og bor hos mamma resten av tiden. Jeg liker best å være hos pappa siden han er ikke så streng som mamma. Hos han får jeg lov å kjøre litt firehjuling etter veien selv om jeg har ikke fullført trafikalt grunnkurs, eller har lappen. Likevel er jeg ansvarlig i trafikken og følger reglene. (utenom det med lappen) Men nå har det seg sånn at mamma har fått greie på denne kjøringen, og hun liker det ikke. Hun ringte pappa og sa at hun kom til å melde dette inn til barnevernet om det var sånn at han tillot meg å låne kjøretøy. Da har pappa løyet til henne og sagt at han aldri har tillat det. Som da vil si at jeg har stjålet kjøretøyet fra han. Men spørsmålet mitt er hvilken konsekvenser vil det få for meg når han sier at jeg har stjålet? Eller skal jeg si at han lyver selv om barnevernet vil nekte meg og søsknene mine samvær med han?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år

Takk for at du skriver til oss

Det er vanlig at foreldre er uenige om hva barn får får lov til. Faren din har latt deg få lov til å kjøre firehjuling på veien.  De minste ATVene kan man kjøre fra man fyller 16 år. Moren din har dermed rett i at du er for ung. 

Du lurer på hva du skal gjøre hvis det blir noe diskusjon videre. Jeg sier hvis, for det kan jo hende at det roer seg? 

Hvis noen spør deg så vil jeg anbefale å si sannheten. Det er foreldrene dine som har ansvar for hva de gir deg lov til eller ikke. Du har vært ansvarsfull og kjørt på en ansvarlig måte, det er fint. Denne diskusjonen tenker jeg at foreldrene dine må ta. 

Hvis barnevernet blir involvert vil de snakke med alle. Da kan du fortelle hvordan det var. Faren din bør fortelle sannheten han også. Barnevernet vil ikke nekte deg å møte faren din basert på denne hendelsen,  om det ikke er noe annet mer alvorlig. Barnevernet skal snakke med alle. Foreldre kan gjøre feil, og foreldre har ulike regler. 

Det høres ut som at faren din stoler på deg, og det er fint. Kan det tenkes at han følte seg litt «ferska» av moren din, og at han dermed løy? Mennesker gjør ofte mye for å slippe diskusjon. Han tenkte kanskje ikke på at det dermed fremstår som at du har tatt kjøretøyet uten lov. Kan du snakke med ham om dette? Du kan jo fortelle ham at du liker å kjøre firehjuling, og spørre om dere kan gjøre det på en bane for eksempel? 

Jeg lurer på om moren din har blitt redd, og så har hun blitt sint. Hun vil at faren din skal forstå at du ikke får kjøre firehjuling på veien. Hun har nok sagt det med barnevern i sinne. Men om hun tar kontakt, og uansett hvem du snakker med, så kan du fint fortelle sannheten. Når faren din summer seg litt så kanskje han også forteller sannheten. 

 

Lykke til! 

 

Vennlig hilsen familieterapeuten, ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse