Hopp til hovedinnholdet

Vil flytte til pappa. Hvordan få det til uten at det blir en stor sak?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg bor 2 uker hos mamma og 2 uker hos pappa. Jeg har lyst til å bare bo hos pappa. Jeg lurer på hvordan jeg kan få til det uten at det blir en stor ting ut av det, som for eksempel at mamma tar det til retten, eller noe lignende.

Besvart 20.10.2018 09:41
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det dilemmaet du forteller om er det mange ungdommer som deler med deg. Når man har skilte foreldre kan man bli veldig sliten av å flytte mellom dem, det å forholde seg til to ulike familier/hus/miljøer er mer krevende enn mange voksne forstår. Mange ungdommer forteller at de får utrolig dårlig samvittighet når de forsøker å si at de helst vil bo bare ett sted, fordi de er redd for å såre den andre forelderen. Jeg vet ikke om du kjenner deg igjen i dette?

Ut ifra spørsmålet ditt høres det ut som at du har lyst til å flytte til pappa på heltid? Dersom det er slik at begge foreldrene dine har foreldreansvar for deg er det ganske sannsynlig at de vil ha deg boende hos seg begge to, og at de ønsker å dele det mellom seg. Om ikke 2 uker hos den ene og 2 uker hos den andre, så i alle fall at du kan være mest hos den ene og litt hos den andre. 

Nå vet jeg ikke hva som er årsaken til at du har lyst til å flytte til faren din? Du spør hvordan du kan få det til uten at det blir en stor sak. Jeg skal si litt mer om det i svaret under her. Men jeg har først lyst til å vise deg dine rettigheter i forbindelse med et slikt ønske. Dette sier barneloven

I utgangspunktet er det slik at helt til du er 18 år gammel er det foreldrene dine som bestemmer hvem du skal bo hos, og hvor mye du skal bo hos hver. Da de skilte seg laget de trolig en avtale som sa noe om hvordan samværet skulle fordeles. Selv om det er foreldrene dine som laget og bestemte denne avtalen hadde du da, og har du nå, rett til å bli hørt når det gjelder hvor du vil bo. Samværsavtaler kan forhandles på nytt, de er ikke statiske. Barn har rett til å si sin mening og å bli hørt i slike saker fra de er 7 år gamle! Og du er nå 13 år. Din mening er svært viktig!

Dersom dette ikke skal ende i en konflikt mellom foreldrene dine (og dermed evt i retten) kan det være lurt at du forsøker å få mamma til å forstå mer av hva du ønsker. Da syns jeg du skal invitere henne til en prat som er avtalt. For eksempel en kveld når dere er hjemme og ikke skal noe særlig, og dere har ro rundt dere. Det vil kunne gjøre en forskjell! Si til mamma at du vil prate med henne om noe som betyr mye for deg men som er veldig vanskelig å prate om - kanskje det får henne til å "tune seg inn" litt ekstra inn før praten? Det er viktig at du sier til mamma hvordan dette oppleves for deg. Bruk "jeg"-ord når du snakker. 

Hvis du kjenner du er glad i mamma bør du understreke det for henne! Hun kan trenge å høre det. Fortell at du har det bra hos henne, og at det ikke handler om det! Men at du likevel vil prøve å bo hos pappa nå. Det kan være lurt at du tenker litt over på forhånd hvorfor du faktisk vil flytte, slik at du kan komme med konkrete argumenter som mamma kan forstå. Handler dette kanskje om beliggenheten til pappas hus? At det er bedre nærmiljø og nærhet til vennene dine hos han? At du har et veldig godt forhold til pappa? Får du et bedre rom i huset hans? Har han mer tid til deg? Eller kanskje er det noe helt annet som gjør at du helst vil bo der? Alle grunner er gode grunner! Tenk over hva dette handler om for DEG!

Spør mamma hva hun tenker. Kan hun si om det er noe hun syns er dumt med at du flytter til pappa? Jo mer åpent man kan prate, jo mer forståelig kan situasjonen bli. Og det man forstår er lettere å godta. Gir det mening, tror du? Kanskje mamma har noen gode innspill og, dersom hun får hørt hva du tenker. Jeg tipper at mamma aller helst vil at du skal ha det bra og at hun egentlig blir glad for at du sier ifra. Jeg håper du ikke gir opp selv om dette er vanskelig å prate om. Jeg tror foreldre tåler å høre hva barna tenker - det er ikke mange foreldre som vil gå til retten for å få samvær med barna dersom de vet at barna selv ønsker å bo mest hos den andre forelderen og at de har det bra og trygt der. 

Hvis ikke det går, eller hvis du har flere spørsmål om dette med barns rett til å bestemme hvor de vil bo så kan dere få hjelp på et familievernkontor til å snakke sammen - eventuelt komme frem til en ny avtale om hvor du skal bo og når. Det var nok helt sikkert på et slikt kontor at foreldrene dine laget den første samværsavtalen da de skilte seg. Noen ganger er det riktig å endre på avtalene, det er det mange som gjør. Når de gjør det er det viktig at du blir hørt, og får si din mening. Hvis du følger denne linken kan du søke opp hvilket familievernkontor som er nærmest deg der du bor. Du kan ringe dit selv som barn bare for å få litt råd og veiledning, du trenger ikke si ifra til de voksne først. Kanskje de på familievernkontoret kan hjelpe deg å snakke med mamma og/eller pappa om dette? Familievernkontorene er der for å hjelpe foreldre til å diskutere uten at det skal bli rettsak eller store krangler av det. 

Du kan også gå til helsesøster på skolen din. Fortell henne om dilemmaet du står i og hun vil kunne hjelpe deg å snakke om dette. Helsesøster kjenner godt til regler og til dilemmaer man kan komme opp i ved skilsmisser. Hun har god oversikt over hjelpesystemet. I tillegg kan hun snakke med deg om hvordan du har det oppi alt dette. Det kan være godt å snakke med en utenforstående, når ting er vanskelig hjemme og når man har dilemmaer. 

Jeg håper dette ga svar på spørsmålet ditt. Jeg håper foreldrene dine lytter til deg og finner en løsning som er god for DEG. Jeg ønsker deg alt godt og lykke til. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse