Hopp til hovedinnholdet

Blitt slått av forelder som liten. Fortsatt redd for mor.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg ble slått av moren min som lite (6-8år) men hun sluttet føre jeg fikk vite at det hun gjorde ikke var lov. Det var ikke vont men jeg ble veldig redd for henne og er det enda. Hva kalles det? Jeg har også skilte foreldre og har det veldig fint hos pappa men hos mamma er jeg altid litt redd, hva burde jeg gjøre? Jeg har ikke sakt til noen voksene hva jeg føler. Burde jeg det?

Besvart 22.10.2018 21:42
 

Svar
Hei jente 14 år
 
Takk for at du skriver til oss! Ja, jeg synes at du bør fortelle en voksen hva du føler. Du kan fortelle på samme måten som du skriver til meg nå. 
 
Du har blitt slått av moren din. Det å bli slått av en forelder er veldig alvorlig, og oppleves vondt. Det er en person som skal beskytte deg og passe på deg, og som samtidig da påfører skade. Det er fint at moren din har sluttet. Da tenker jeg at hun kanskje selv har forstått at det var galt. Kanskje ble hun selv slått som barn, og at hun tok det med seg. Det er uansett ikke lov til å slå barn, og det er hennes ansvar. 
 
Vonde opplevelser lagrer seg ekstra sterkt hos oss mennesker. Det er så vi skal huske det, og passe oss for det. Selv om det vonde slutter så sitter det lenge i, sånn er det for alle mennesker. 
 
Jeg anbefaler deg som jeg skrev i starten å finne en person å snakke med. Det kan være helsesøster på skolen din. Det kan også være sosiallærer eller en lærer. Da kan du snakke om hva du vil og fortelle hva du vil. Du kan få hjelp til å snakke om tanker og følelser. Da kan du også få hjelp til å finne ut hvorfor du er redd for moren din nå. Er det fordi hun har slått deg tidligere? Eller er det noe hun gjør i dag? 
 
Når du har snakket litt med en person så tenker jeg at det hadde vært fint å invitere moren din med på en samtale, hvis du ønsker det. Da kan du spørre henne litt om hva hun tenker om det som har skjedd. Det kan hende moren din tenker mye på det. 
 
Jeg håper du fikk litt svar!
Vennlig hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Er det oppdragelse eller vold?

Krangle mellom mor og sønn

Foreldre skal oppdra barn, men har ikke lov til å utsette dem for vold. Det kan være vanskelig å vite hvor grensa går mellom hva foreldre har lov til og ikke. Når blir oppdragelse vold?

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse