Hopp til hovedinnholdet

Mamma og pappa er skilt og det er jeg lei meg for

Jente
 

Spørsmål

Mamma og pappa er kilt det er eg veldig lei meg for

Besvart 03.11.2018 07:50
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det er ikke rart i det hele tatt at du er lei deg for at mamma og pappa er skilt. En skilsmisse er trist i seg selv! Livet blir helt forandret for både barn og foreldre. Familiemedlemmene ser hverandre mindre, familiene får kanskje dårligere økonomi, man må kanskje flytte. Det er også ganske vanlig at foreldre blir triste etter en skilsmisse og det påvirker selvsagt barna å se foreldrene sine sårbare og lei seg. Men husk at det ikke er farlig å være lei seg! Verken for voksne eller barn. Man må bare tørre å si det, og å snakke om det. Så det at det at du kjenner deg trist nå er ganske normalt.  

Og husk at det er aldri barn sin skyld eller barn sitt ansvar at foreldre skiller seg. Du kunne ikke noe for at de valgte å flytte hvert til sitt. Og begge foreldrene dine er helt sikkert fortsatt inni hjertet ditt sammen, selv om de har gått hver sin vei. Dette trenger mamma og pappa en påminnelse om, tror jeg! Kanskje skal du si det til dem, at du er lei deg for at de er skilt. Det er viktig at de vet at du har det sånn, så de kan forstå og trøste deg. 

Det er viktig og bra at barn tør å si ifra, og at barn vil være ærlige om hvem av foreldrene sine de ønsker å være hos uten at de skal være redde for å få skylda eller for å såre en forelder. Dersom du f.eks vil være mest hos mamma trenger ikke det å bety at du ikke liker pappa, eller ikke er glad i han - eller omvendt. En ting kan handle om hvem av foreldrene man har det best sammen med. En annen ting kan være praktiske hensyn: hvem bor nærmest skolen, hvilket hus er det du liker deg best i, hvor bor vennene dine i forhold - etc. Slike ting får også lov å bety noe! Tenk etter - hvordan er sånne ting for deg?

Jeg håper også at du har noen utenom familien som du kan snakke med om hvordan det føles for deg å ha skilte foreldre. For eksempel noen gode venner, eller en annen voksen - som helsesøster på skolen din. På noen ungdomsskoler (regner med du går på ungdomsskolen?) finnes det også noe som heter "PIS-grupper", eller skilsmissegrupper, som er et samtaletilbud til barn med skilte foreldre. I en slik gruppe kan man få gode råd, dele historier og snakke med andre barn i samme situasjon. Kunne det være noe for deg, tror du? Sjekk ut denne artikkelen for mer info om PIS. 

Jeg håper dette var til hjelp. Jeg skjønner at det er vanskelig og trist å ha skilte foreldre. Husk at det hjelper å prate om det! Om hvordan du har det, hva du trenger og hva du vil. Jeg håper at du har andre rundt deg som vil lytte og som kan støtte deg. Mange andre har jo skilte foreldre og - det kan hjelpe å snakke med en som har det på samme måte, da kan man dele erfaringer. Les artiklene jeg har lagt ved under. De handler om det du tar opp, der er det ennå flere tips å finne. Jeg ønsker deg alt godt. Håper du får det bedre etterhvert, både med mamma og med pappa!

 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse