Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine er skilt, jeg gruer meg til julen

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Jeg gruer meg til alle høytider hvor man skal være med sine kjære... Mamma og pappa krangler hele tiden selv om de ikke bor sammen. Alle i klassen begynner å snakke om jul og hvor mye de gleder seg til forskjellige høytider flere måneder i forveien og da kjenner jeg depresjon og angst tar knekken på meg fordi jeg føler ingenting for julaften eller nyttårsaften. Har to yngre brødre som jeg vet er i sorg dem også på grunn av at vi ikke kan være familien sammen lenger og det knuser meg så utrolig... Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lenger for det nytter ikke snakke med noen for jeg klarer ikke få ut ord for hvor såret jeg er for at jeg ikke kan ha en fin julefeiring med det som en gang var det beste jeg visste, nemlig sammen med mamma og pappa og søsknene mine osv. Hilsen gutt 16 svært deprimert og lei seg

Besvart 06.11.2018 13:06
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Så leit å høre at du gruer deg til jul. Og så leit å høre at foreldrene dine er skilt og bare krangler. Du bruker sterke ord for å beskrive hvor vanskelig dette er - at du blir knust og at dette tar knekken på deg. Da skjønner jeg at det er skikkelig vanskelig! Det høres ut som du har hatt det veldig fint tidligere, og da er det ikke rart at man føler sorg over at det fine er over og har endret seg. 

Julen er jo en typisk familiehøytid med masse fokus på at alle skal være sammen og kose seg og at alle er så bekymringsfrie og lykkelige. Vi ser det på TV og i aviser og på sosiale medier, vi hører det fra venner (slik du forteller at du gjør), vi har minner om tidligere julefeiringer som er gode. Og så - når det ikke er sånn i vår familie blir det vanskelig ekstra tydelig! Vi kan tenke på julen - og andre høytider - som et slags "forstørrelsesglass" hvor det fine og hyggelige blir enda finere og hyggeligere, men samtidig er det også sånn at det vanskelige og triste ofte blir enda vanskeligere og tristere. Gir det mening å tenke sånn, synes du? 

Du skriver at du ikke kan få ut ord for hvor såret du er, så jeg skjønner at dette er vanskelig for deg. Men der må jeg si meg uenig for i teksten du har skrevet inn her til oss setter du jo virkelig ord på ting! Dine beskrivelser her gjør at jeg forstår masse av sorgen og tapet du føler på. Jeg lurer på hva mamma og pappa ville si dersom de leste det.

Jeg syns virkelig du skal prøve å snakke med foreldrene dine om hvordan du har det! Selv om det vil bli en vanskelig jul for deg i år uansett, er det viktig å kunne prate med dem om hvordan du føler.  Jeg tror foreldrene dine trenger å vite hvor tøft du har det. Hvis de ikke vet det tror de kanskje at du takler dette bedre enn du egentlig gjør, og de får ikke muligheten til å trøste deg eller prate ordentlig med deg om hvordan de bør oppføre seg.  

Så - si til mamma og pappa hvor lei deg du er av at julefeiringen slik du kjenner den, er borte. Fortell at du gruer deg til jul og forsøk å sette ord på hva som kommer til å bli vanskelig for deg. Si til dem at du er redd de bare skal krangle og at dette knekker deg helt. Fortell dem om småbrødrene dine, og hva du ser hos dem.  Men si også hva mamma og pappa kan gjøre for deg for at du skal få det så godt som mulig i julefeiringen. Hvis de klarer å sette dine behov aller fremst og ta ditt perspektiv, så kan det hende de tar seg sammen og holder kranglingen unna i julehøytiden.

Hvis du gruer deg veldig til jul kan du også prøve å tenke igjennom: Hva er det som ikke endrer seg selv om dette blir en annerledes jul? Er det noen tradisjoner du setter pris på som dere likevel kan gjennomføre? Hva er det som allikevel kan bli fint og som kan gi deg glede? Det er kanskje vanskelig å fokusere på, men prøv! Og snakk med mamma og pappa også om dette. Vis dem gjerne spørsmålet og svaret her fra ung.no. Så har dere et utgangspunkt for en prat. Eller du kan skrive et brev til dem, hvis du syns det er for vanskelig å snakke.

For å forberede deg til å snakke med foreldrene dine kan det være godt med noen verktøy. Sjekk ut denne artikkelen om "hjelpehånden". Det er en konkret og fin metode for å sortere tanker og finne nye ideer!

Blir det imidlertid for vanskelig å snakke med mamma og pappa så syns jeg i alle fall at du skal forsøke å fortelle til noen andre. Hvilke andre voksne i familien er det du stoler på og liker? En tante/onkel? En besteforelder? Husk at du også kan gå til helsesøster på skolen din. På noen ungdomsskoler (regner med du går på ungdomsskolen?) finnes det også noe som heter "PIS-grupper", eller skilsmissegrupper, som er et samtaletilbud til barn/ungdommer med skilte foreldre. I en slik gruppe kan man få gode råd, dele historier og snakke med andre barn i samme situasjon. Kunne det være noe for deg, tror du? Sjekk ut denne artikkelen for mer info.  

Jeg ønsker deg alt godt. Jeg håper julen din blir fin, selv om den nok også blir annerledes og trist. Kanskje dette blir en jul der du kjenner på mange sterke følelser! Men husk - det er ikke farlig! Så lenge du klarer å vise at du er lei deg, knust og såret. Så lenge du har noen rundt deg som vet hvordan du har det, og hva du tenker på. Bare da kan du få trøst og forståelse, og det er viktig for deg nå, tenker jeg. Jeg legger også ved noen artikler du kan lese, med flere råd og tips. Håper det er til hjelp.

Lykke til.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse