Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer dersom begge foreldrene er innvandrere og skiller seg?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, Hva skjer dersom begge foreldre er innvandre og skiller seg? Moren min jobber deltid og vi har bodd i norge i over 10 år. Hun vil skille seg fra pappa fordi, det har skjedd sexuelle overgrep i familien. hvilke rettigheter har mamma når hun vil skille seg siden hun er innvandrer og ingen av oss barn er født i norge?

Besvart 06.11.2018 19:16
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Så fint at du undersøker hvordan det blir for moren din hvis hun skiller seg. Jeg legger til grunn at moren din har lovlig opphold i Norge. 

Den vanligste måten å bli skilt, er at man søker om separasjon. Søknaden sender man til fylkesmannen der man bor. Du kan lese mer om dette her. Hver av partene som er gift har krav på å bli separert, uansett hva grunnen til dette er. Fylkesmannen behandler da søknad om separasjon og utsteder en separasjonsbevilling. Når partene har vært separert (bodd fra hverandre) i 1 år, kan parten(e) søke skilsmisse hos fylkesmannen. Så lenge partene har levd fra hverandre i separasjonstiden gir fylkesmannen partene skilsmisse. 

I noen tilfeller kan man også gå til domstolen å få skilsmisse fra tingretten. Sak om skilsmisse på grunn av overgrep og tvangsekteskap avgjøres av retten ved dom. En ektefelle kan kreve skilsmisse, uten forutgående separasjon, dersom den andre ektefellen med hensikt har forsøkt å drepe ham eller henne eller barna, eller forsettlig har utsatt dem for alvorlig mishandling. Det samme gjelder dersom ektefellen har opptrådt på en måte som er egnet til å fremkalle alvorlig frykt for slik atferd.

Når man har separert seg så kan man foreta skifte/økonomisk skilsmisseoppgjør. Det vil si at (de tidligere) ektefellene fordeler eiendelene og gjelden. I mange tilfeller klarer man å gjøre dette på egenhånd, men noen ganger trenger man hjelp fra advokat til å gjennomføre skiftet. 

Du spør om hvilke rettigheter moren din har når hun vil skille seg. Jeg forstår det slik at du mener rettigheter i form av ytelser fra folketrygden.

Hovedregelen er at man er dekket av folketrygdloven, hvis man er pliktig medlem av folketrygden. Hvis man er bosatt i Norge og har lovlig opphold i Norge, så er man pliktig medlem av folketrygden. Les mer om dette her.

Hvis moren din har barn som er under 18 år, og hvis disse barna blir boende hos henne, så kan hun ha rett på overgangsstønad og utvidet barnetrygd. Du kan lese mer om dette på NAV sine sider her og her. NAV gir også bistand i spørsmål om jobb, hvis det skulle være behov for det. Det finnes også en rekke andre ytelser fra NAV som du kan lese om her.

En mulighet er at dere kontakter Juridisk rådgivning for kvinner (JURK). De tilbyr gratis rettshjelp til alle kvinner gjennom informasjon om hvilke rettigheter man har og bistand i enkeltsaker. 

Lykke til!

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Oppholdstillatelse: Bo, studere, jobbe i - eller besøke Norge

Norske flagg (Foto: Colourbox.com)

Du som vil søke om å bo i, studere i, jobbe i - eller besøke Norge trenger statsborgerskap eller utlendingspass.

Les mer

Om statsborgerskap

Norsk pass (colourbox.com)

Et statsborgerskap vil si at du hører hjemme i et land. Når et barn blir født, blir barnet automatisk norsk statsborger hvis moren eller faren er norsk statsborger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse