Hopp til hovedinnholdet

Vil feire jul hos mamma

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer litt på det med jul. Jeg skal egentlig feire hos pappa, men jeg har ikke vært hos han på en god stund. Jeg bor nå hos mamma. Jeg har annenhver jul, men jeg tenker at jeg er 16 å kan bestemme selv. Om jeg skal være hos mamma blir det at vi feirer med onklenene mine og mormor og sånt, noe vi ikke har gjort siden jeg har vært liten. Men søstra mi skal hos sin far, så hun reiser bort i jula. Og jeg vi feire med henne og, og da blir det to år hos mamma. Jeg vet ikke hva jeg skal, og dette sliter jeg masse med. Ned sliter på meg også.

Besvart 17.11.2018 12:11
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det er ikke rart i det hele tatt at du strever med å finne ut av hvor du skal feire jul. Jeg skjønner godt argumentene dine for å være to år på rad hos mamma. Det handler ikke bare om foreldrene dine dette her, det handler om hvor søsken og andre familiemedlemmer er og, slik jeg forstår det?

Du har rett i at du i følge barneloven kan bestemme selv hvem du vil være hos når du er 16 år. I barneloven står det at barn har rett til å uttale seg, og foreldre har plikt til å høre hva barna mener og ta hensyn til det når de bestemmer hvor barna skal bo, eller være i ferier, etc, helt fra de er 7 år gamle. Samtidig skal ikke barna få ansvar for slike avgjørelser. Da kan man få dårlig samvittighet ovenfor den forelderen man til enhver tid ikke er hos (for man kan jo ikke dele seg i to). Barna kan få en følelse av å hele tiden såre den ene eller andre forelderen. Det er med andre ord ikke riktig at du skal ta et slikt valg alene selv om du er 16 år.

Det er aldri barn sin skyld eller barn sitt ansvar at foreldre skiller seg. Du kunne ikke noe for at de valgte å flytte hvert til sitt. Og begge foreldrene dine er helt sikkert fortsatt inni hjertet ditt sammen, selv om de har gått hver sin vei. Dette trenger mamma og pappa en påminnelse om, tror jeg! Kanskje skal du si det til dem, at du sliter med å finne ut av hvor du bør være i julen. Det betyr ikke at du ikke lenger skal få velge selv, det betyr bare at dere kan snakke om at dette også er vanskelig, og at det er viktig at de vet at du har det sånn, så de kan forstå deg og støtte deg i valget du tar.

Husk at det heller ikke er noe rart eller dumt at faren din syns det er leit om du velger å bli hos mamma to juleaftener på rad. Det betyr bare at han er glad i deg. Det hadde jo vært dumt om han ikke brydde seg i det hele tatt, eller hva? Men det er viktig at han ikke gir deg følelsen av at det er din skyld eller at han blir skuffet over deg. Man kan tenke at det er situasjonen som dere som familie er i som er vanskelig her, det er ingen av dere som er vanskelige. Er du med meg på forskjellen?  

Det er viktig og bra at du tør å si ifra om hva du vil og hvorfor. Det er viktig at du er ærlig om hvor du ønsker å være uten at du skal være redd for å få skylda eller for å såre en forelder. Dersom du f.eks vil være mest hos mamma i jula trenger ikke det å bety at du ikke liker pappa, eller ikke er glad i han. En ting kan handle om hvem av foreldrene man har det best sammen med. En annen ting kan som sagt være praktiske hensyn: Hvilke andre personer kommer til hvem i juleferien? Hvilket hus er det du liker deg best i? Hvor bor vennene dine i forhold? Slike ting får også lov å bety noe! Tenk etter - hvordan er dette for deg?

Ettersom du forteller at dette sliter veldig på deg håper jeg også at du har noen utenom familien som du kan snakke med om hvordan dette føles for deg. For eksempel noen gode venner, eller en annen voksen - som helsesøster på skolen din

Jeg håper dette var til hjelp. Jeg skjønner at det er vanskelig og trist når man føler seg dratt mellom to skilte foreldre. Husk at det hjelper å prate om det! Om hvordan du har det, hva du trenger og hva du vil. Jeg håper at du har andre rundt deg som vil lytte og som kan støtte deg. Les artiklene jeg har lagt ved under. De handler om det du tar opp, der er det ennå flere tips å finne. Jeg ønsker deg alt godt. Håper du får en fin jul!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ferie med skilte foreldre

Tegning av skilte foreldre (colourbox.com)

Når foreldrene er skilt kan ferien bety både positive og negative opplevelser.

Av Hege, ungdomsjournalist, ung.no

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse