Hopp til hovedinnholdet

Vil flytte til pappa - hva gjør jeg?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg hater hvordan jeg har det akkurat nå og det påvirker min evne til å konsentrere meg som er viktig hvis jeg skal ha gode karakterer, som er det viktigste for mamma. Det jeg ønsker meg til jul er å flytte til pappa, noe jeg ikke kan fortelle noen selvfølgelig. Jeg ser bare pappa annen hver helg, men jeg skjønner ikke hvorfor. Det er ikke noe problem for meg å bo i alle fall annen hver uke hos pappa. Det kræsjer ikke med skole eller noe sånt, så da begynner jeg å lure på om pappa rett og slett ikke vil eller ikke gidder å ta seg tid til å ordne det. Det kan ikke være fordi mamma vil ha meg hos henne mere enn hos pappa, for det vil hun definitivt ikke. Jeg vet bare ikke hvor jeg hører til eller hva jeg skal gjøre lenger. Jeg føler at jeg blir behandlet annerledes enn de andre søsknene mine hos mamma. Som gir mening for de er jo stefaren mine sine barn, og da er sikkert ikke jeg like viktig for mamma heller. Jeg er lei av å høre at jeg må prate med noen, hva gjør jeg?

Besvart 20.11.2018 11:28
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Og beklager at det har tatt så lang tid å få svar. Jeg kan godt forstå dilemmaet ditt. Det høres vanskelig ut å leve med den bo-ordningen du har nå hvis du ikke føler deg velkommen hos mamma enda det er hos henne du bor mest, samtidig som du er usikker på om pappa vil ha deg mer boende hos seg. Når du beskriver det som at du "ikke vet hvor du hører til.." lurer jeg på om du kanskje føler deg litt ensom? Å føle seg ensom kan være veldig vondt. Spesielt om man føler seg ensom i sin egen familie, der man egentlig skal få støtte og føle seg sett og elsket. Det er veldig normalt at en slik tilstand av ensomhet og usikkerhet som du beskriver her gjør noe med konsentrasjonsevnen din. Du fortjener ikke å ha det sånn! Det var ikke din skyld at foreldrene dine skilte seg og brøt opp familien.  

Du forteller at du ikke kan si til noen at du vil bo mer hos pappa. Men det er du nødt til! Det er din rett å få uttrykke meningen din om hvilken forelder du vil bo hos. Kan du ikke si det til pappa en gang? Hva med neste helg du er hos han? Jeg forstår det som at du trives hos pappa og at han vil deg vel. Da tipper jeg at han vil lytte til deg om du forsøker å si noe om ønsket ditt. Det er viktig at du får svar på hva som eventuelt gjør det vanskelig å få bo mer hos pappa. Kanskje er det årsaker du ikke har blitt fortalt? Praktiske ting? Økonomi? Avtaler mellom foreldrene dine som du ikke vet noe om? Jeg syns du har rett til å få ærlige svar. 

Du kan forsøke å forklare pappa at du er usikker på om han egentlig vil ha deg mer boende, og at dette gjør deg trist. Jeg er sikker på at pappa vil forstå deg når du sier noe om det du trenger, og han bør være glad for at du klarer å uttrykke ønskene dine og følelsene dine fremfor å holde alt inni deg og bare få det verre!

Hvis du også vil snakke med mamma om at du vil flytte til pappa kan det være lurt å forberede deg slik at du kan si noe om årsaken til dette. Finn et tidspunkt der dere i utgangspunktet ikke krangler, og når dere har god tid. Prøv å snakke ut ifra ditt ståsted, altså hvordan bosituasjonen slik den er nå oppleves for deg. Si til mamma hva som er vanskelig med det som er nå og hvordan det får deg til å føle. For eksempel er det viktig at hun vet at du ikke føler deg like verdsatt som de andre søsknene i huset. Og hvordan disse følelsene går utover skolearbeidet og konsentrasjonen din. Det er ikke sikkert hun har skjønt at du har det slik. Jo mer mamma kan forstå av din opplevelse, og hvordan det er å være deg oppi dette, jo større sjanse er det at hun vil lytte og ta hensyn til deg slik at du kan få et bedre forhold også til henne. 

For det er faktisk sånn at det står i barneloven at du har rett til å bli hørt i spørsmål som har betydning for deg. Og hvem du vil bo hos/hvor ofte du ønsker å flytte mellom mamma og pappa, det er absolutt en ting som er av betydning for deg! Jo eldre du blir jo mer skal mamma og pappa høre på din mening og dine ønsker. Når du er 13 år er din mening av stor betydning.

Du spør hva du kan gjøre. Hvis du trenger å endre på samværsavtalen kan et Familievernkontor  være behjelpelige med å lage en ny avtale der dine ønsker er hørt og tatt mer hensyn til. Du kan selv kontakte et familievernkontor i nærheten der du bor og søke råd. Du trenger ikke si ifra til mamma og pappa først. Kanskje kan du også prate med helsesøster på skolen din, så hun kan hjelpe deg med videre kontakter med familievernkontor og/eller med å prate med foreldrene dine hvis du syns det blir vanskelig å gjøre det selv.

Jeg håper dette var til hjelp. Les også artiklene jeg har lagt ved, de gir flere tips. Jeg ønsker deg lykke til, jeg håper foreldrene dine lytter og viser forståelse!

 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse