Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine har nettopp fortalt at de kanskje skal skilles

Jente 13 år
 

Spørsmål

Foreldrene mine har nettopp fortalt meg å storesøsteren at de kanskje skal skilles. Mamma har allerede dratt til bestemor og skal bo der. Jeg er så utrolig lei meg, og trodde ALDRI at dette skulle skje! De er jo så glade i hverandre! De sa selv at de er veldig glade i hverandre og har ikke kranglet, men mamma slet litt og lurer på om hun fortsatt liker han på den måten. Jeg vet at pappa også er veldig lei seg, jeg har aldri sett han så trist! Mamma er også lei seg. Jeg gråter hver kveld og vet liksom ikke hvor jeg skal gjøre av meg. Samtidlig er jeg også veldig forvirret! Alt de sier går imot at de skal skille seg, men allikevel, når mamma hadde vært borte en uke, men kom for å se oss igjen, så kysset de, og jeg er bare så forvirret. Selvfølgelig gjør jeg ALT for at de skal bli sammen igjen og jeg ønsker meg ikke noe annet, men jeg blir fortsatt forvirret! Det som er veldig bra, er at vi fortatt skal feire jul samme , og det er veldig bra. Kan de ikke bare bli sammen igjen?! :((

Besvart 20.11.2018 15:35
 

Svar
Hei

Du er god til å beskrive hvor vanskelig og forvirrende det er for deg at foreldrene dine har sagt at de kanskje skal skilles. Det er ikke rart at du får  mange tanker og følelser etter en slik samtale. Forholdet mellom foreldrene dine som du tenkte var trygt og godt, er ikke slik trodde. Mange ungdommer vil kjenne igjen at de både blir lei seg, forvirret (og noen blir sinte) i en slik situasjon.

Du skriver at du vil gjøre ALT for at de skal komme sammen igjen. Det kan jeg godt forstå at du tenker! Det kan kjennes veldig vanskelig for barn er at det er de voksne som bestemmer om de skal skilles eller ikke. Barna har ikke ansvar eller skyld i skilsmissen, og som regel kan barna heller ikke gjøre noe for at foreldrene skal bli sammen igjen dessverre. Foreldrene dine har sikkert tenkt grundig igjennom hva de skal si til deg og storesøsteren din før de fortalte at de strever og kanskje skal skilles.

Det virker som du synes det er vanskelig å forstå hvorfor foreldrene dine kanskje skal skilles? Dette er noe du kan spørre dem om. Kanskje du kan si at du er forvirret fordi det har virket som de har det så bra?   

Du skriver en ting som er veldig bra, at dere skal feire jul sammen. Det  betyr antakelig at foreldrene dine ønsker å samarbeide på best mulig måte for dere barna. Skilsmisse er vondt for mange barn. Heldigvis blir det som regel mindre vondt etterhvert.

Det er ikke godt å gå alene med så mange vanskelige tanker og følelser. Du kan f.eks snakke med helsesøster på skolen eller en annen voksen du stoler på.

Hvis det blir skilsmisse må foreldrene dine ha minst en samtale på et familievernkontor eller hos en mekler. Barn kan være med i en samtale og få snakke med mekleren alene for å fortelle hva de ønsker og hvordan de har det.

Håper dette var til hjelp!

Jeg legger ved en artikkel som kan være nyttig. 

www.ung.no/skilsmisse/297_DU_skal_bli_h%C3%B8rt_n%C3%A5r_foreldrene_dine_skilles.html

Hilsen Familieterapeuten i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse