Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil bo hos en av foreldrene mine

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er 16 år med skilte foreldre. Jeg bor nå 50/50 hos hver av foreldrene mine. Helt siden jeg ble 16 for nesten et år siden så har jeg kranglet med foreldrene mine fordi jeg vil bo til en av de siden jeg blir sliten av å dra fra sted til sted og har mindre energi til overs. De nekter meg. Jeg vet at når jeg er 16 så kan jeg bestemme selv hvor jeg vil bo, og jeg sier det til dem. De bryr seg ikke. Mamma har visning i leiligheten hele tiden og dette gjør at det blir enda mer stress. Mamma skal flytte til en Annen kommune, men hun forventer fortsatt at jeg skal bo hos henne annen hver uke selv om jeg går på skole 1 time unna med buss. Hva skal jeg gjøre for at de kan høre på meg? Hvem kan jeg snakke med hvis de fortsetter å ikke høre på meg? Jeg er kjempe lei og gråter hver søndag (dagen jeg flytter hjem) og har ikke energi til å gjøre noe annet den søndagen. Jeg ønsker bare å bo fast til pappa men ønsker fortsatt å ha kontakt med mamma

Besvart 20.01.2019 15:13
 

Svar
Hei
 
Takk for at du tar kontakt med oss! 
 
Det er synd at foreldrene dine ikke vil lytte til dine ønsker om hvor du vil bo mest, på tross av at du forklarer at det stresser deg og gjør hverdagen din slitsom!
Noen barn og unge beskriver nettopp det du gjør, at det er travelt og stressende å bytte hjem- andre syns det fungerer greit og vil ikke ha det på annen måte. Det er derfor viktig å sjekke ut med det enkelte barn for hvordan fordeling av tid/samvær med hver av foreldrene passer for den det gjelder.
 
Det er helt riktig at du ifølge barneloven har rett til å bli hørt i forhold til bosted samvær. Fra du er gammel nok til å gjøre deg opp en noenlunde selvstendig mening har du rett til å bli hørt ( rundt 7 år vanligvis) Fra du er 12 år skal det legges betydelig vekt på barnets ønsker om bostedsløsning og denne skal vektlegges ytterligere jo mer man nærmer seg 18 år. Det er likevel foreldrene dine som har den endelige avgjørende beslutningsmyndigheten så lenge du ikke har fylt 18 år.  
 
Du kan selv ta kontakt med et familievernkontor for å få råd og tips til hvordan du kan komme i dialog med foreldrene dine om dette tema. Kanskje kan det være lurt at du snakker med dem og blir enig i forkant slik at dere kan komme sammen til et felles møte med en terapeut. 
 
Jeg legger ved en lenke hvor du kan finne ditt lokale familievernkontor og hva de kan hjelpe til med
 
 
Jeg ønsker deg lykke til og håper at svaret mitt kan komme tilnytte
 
Mvh familieterapeuten i samarbeid med ung.no
 



 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse