Hopp til hovedinnholdet

Har jeg rett til å få flytte til mamma?

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei :) Jeg har et spørsmål som jeg har prøvd å få svar på lenge, men de jeg har spurt har gitt meg forskjellige svar så jeg er usikker på hva som er sant og ikke. Foreldrene mine flyttet fra hverandre da jeg var 6 år. Da de ikke klarte å samarbeide gikk mamma til retten for at de skulle bestemme hvem som fikk hovedomsorgen, mamma eller pappa. Jeg var rundt 8 år da dommeren bestemte jeg skulle bo fast til pappa. Nå er jeg 15 og ønsker å flytte til mamma siden jeg ikke trives til pappa. Mitt spørsmål er: har jeg rett til å få flytte til mamma? Eller må jeg fortsette å bo slik jeg gjør nå til jeg blir 18? På forhånd takk :)

Besvart 29.01.2019 21:38
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål!

Det er slik at i følge barneloven er det foreldrene dine som tar beslutningen om blant annet hvor du skal bo. Du har således ikke rett til å flytte til moren din uten videre. Imidlertid har du rette til å bli hørt om dette. Dersom dine foreldre ikke kan bli enige om dette selv kan moren din innkalle til mekling.

Mekling er et møte hvor foreldrene dine får hjelp til å komme fram til, eller justere ordningen angående hvor du skal bo og hvordan du skal ha samvær med dem forelderen du ikke bor hos. Om moren din er enig med deg bør hun da bestille en slik time. Her har du krav på å bli hørt og din mening skal legges særlig vekt på. Dersom dette ikke møtet fører til enighet gir det muligheten til å gå til ny rettssak. Du vil også kunne si meningen til dommeren.

Har du snakket med foreldrene dine om ditt ønske? Du bør drøfte dette med moren din for å finne ut hva er den beste løsningen.

Trenger du noen å sortere følelser og tanker rundt dette er ofte helsesykepleier eller sosiallærer gode steder å begynne.

Legger også ved noen artikler som vi håper kan være til nytte for deg.

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse