Hopp til hovedinnholdet

Vil bo fast hos pappa - kan jeg bestemme dette selv?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Eg vil bo fast hos pappa for eg vil ikkje bo me mamma å typen hennes for de har ring purken på meg å typen til mamma drikke mye men eg blir tvinkt til å bo 50/50 å det vil eg ikkje eg vil ikkje ha kontakt me mamma i det hele tatt å om eg kan bestemma kor eg vil bo nor eg e 13 år

Besvart 08.02.2019 14:13
 

Svar
Hei

Jeg forstår godt at du ikke trives med å være hos mamma og typen hennes dersom han drikker mer enn du syns er OK. Foreldre har i følge barneloven plikt til å gi barna sine god omsorg og trygge rammer. Hvis din mors kjæreste f.eks er full når du er tilstede er det ikke trygt og dermed ikke god nok omsorg fra hennes side og la typen være der. Moren din har et ansvar for å beskytte deg, først og fremst. Du skriver også at de har ringt purken på deg - jeg regner med at det betyr at de har ringt politiet? Jeg lurer på om det er høyt konfliktnivå i huset til moren din? Jeg blir bekymret for deg dersom det er slik og at du da skal bo der. 

Du spør om du kan bestemme selv hvor du vil bo. I utgangspunktet kan du ikke helt det. Barneloven sier at du har rett til å uttale deg før foreldrene dine tar avgjørelser om dine personlige forhold (slik som hvor du skal bo) fra du er 7 år gammel. Når du er fylt 12 år, skal det legges vekt på hva du mener. Nå som du er 13 år er din mening av stor betydning. Likevel er det nok slikt at det er foreldrene dine som bestemmer til syvende og sist. De må bli enige om hvilke samværsavtale det skal være for deg. Noen ganger er det vanskelig for foreldre å bli enige om dette, og de trenger noen utenfra som kan hjelpe dem med å komme fram til en avtale.

Du skal imidlertid ikke bli tvunget til å være et sted der du ikke er trygg eller det er for mye drikking. Jeg syns du skal foreslå for faren din (ettersom dere har et godt forhold?) at du og han tar kontakt med et familievernkontor og forteller litt om hvordan du har det hos moren din og at du ønsker å bo fast hos faren din. På familievernkontoret har de god kunnskap for å hjelpe foreldre og barn med f.eks samværsavtaler. Der kan du også få mulighet til å ta opp med en terapeut hvordan du har det hjemme hos moren din. Terapeuten kan siden være med på å holde opp ditt syn på hva du tenker er bra for deg i foreldresamarbeidet og bo-fordelingen. 

Til slutt vil jeg bare også minne deg på, at hvis du fortsetter å ikke blir hørt i forhold til hvor du vil bo- og hvis du fortsetter å føle deg utrygg hos moren din så kan du kontakte barnevernet. Barnevernet er der for DEG og skal sørge for at du er trygg og får god nok omsorg der du bor. Du kan kontakte dem selv, eller du kan få hjelp av en voksen. Hvis du kontakter dem vil de undersøke saken, de vil trolig besøke deg hjemme og de vil snakke med mamma og andre i miljøet rundt deg. De vil vurdere hva som er best for deg og da kan de ende med at barnevernet bestemmer at du ikke kan bo hos mamma men skal flytte 100 % til pappa. I denne situasjonen skal du bli hørt og være med på å bestemme hva som skal skje.

Jeg ønsker deg lykke til. Håper du får det bedre med deg selv og med mamma, uansett om du ender opp med å flytte på fulltid til pappa eller ikke.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse