Hopp til hovedinnholdet

Vi misliker å bo hos pappa annenhver helg.

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Foreldrene mine har vært skilt i litt over at halvt år nå. Jeg og broren min bor hos mamma fordi vi alltid har bodd der. De har laget en løsning som er at vi skal være hos han annenhver helg. Vi misliker å være hos pappa fordi han oppfører seg litt annerledes og snakker usant om noen ting. Vi synes den nye kjæresten som han bor hos er irriterende. Vi synes det lukter vondt i huset (det lukter ikke skittent men det er sånn parfymelukt eller noe blandet med krydderlukt eller noe) det er renslig der og de vasker ofte. Når vi er der er vi deppa noen ganger fordi det er ingenting å gjøre og vennene våre er langt unna og han står nesten alltid opp klokka 11-12. Han sier at vi MÅ være der annenhver helg og halvparten av feriene fordi han vil møte oss, men vi vil ikke. Mamma sier også at vi må besøke han fordi hun trenger alenetid. Så derfor må vi. De ukene vi skal til han jobber jeg dårlig og ukonsentrert på skolen fordi jeg ikke har noe å glede meg til i helga.

Besvart 20.02.2019 10:16
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til oss.

Det er vondt å høre at du og broren din ikke liker å være hos pappa og hans nye kjæreste. Du sier det er flere ting som gjør dette blant annet at du synes pappa oppfører seg litt annerledes. Jeg tenker at pappa også kan kjenne på at det er en annerledes situasjon. Kanskje han er redd for at dere ikke liker å være sammen med han. Det er ofte at foreldre er bekymret for barna sine uten at de sier så mye om det.

Jeg forstår det slik som at dere har snakket med både mamma og pappa om dette. Dere har jo prøvd dette en stund nå, litt over et halvt år. Jeg tenker likevel det er modent for å evaluere ordningen. Det går jo også utover din innsats og konsentrasjons evne på skolen de ukene du skal til pappa.

Jeg foreslår at dere, du og din bror tar opp igjen dette temaet både med mor og far. Er det mulighet for at dere alle sammen kan møtes? Det er viktig at de begge hører hva dere sier. De fleste foreldre ønsker å hjelpe sine barn og gjøre det som er best for dem.

I forhold til din bo situasjon sier Barneloven at barn over 12 år rett til å bli hørt i forhold til hvor barnet skal bo fast og samvær. Det skal legges stor vekt på det de mener, men det er foreldrene eller retten som tar den endelige avgjørelsen fram til barnet er 16 år. Dette er et spørsmål du må diskutere både med din mor og din far.

Dersom dette er, eller blir vanskelig for deg, anbefaler jeg at dere tar kontakt med et familievernkontor. De som jobber på slike steder har mye erfaring og er flinke til å veilede foreldre og kan gi gode råd og tips om hvordan man kan løse ting i familien - hvis noe ikke er bra. På familievernkontoret har de mye erfaringer i å hjelpe foreldre og barn med å lage avtale om bosted og samvær for når mor og far bor på ulike steder.

Du kan selv kontakte et familievernkontor, eller en annen voksen kan hjelpe deg med det. Det beste er om du og din mor og far kan bli enige om å søke råd på et slikt kontor.

Håper noe av dette kan være til hjelp for deg. Ønsker deg lykke til!

 
Hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse