Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine skal skilles og jeg lurer på om det kommer til å gå bra

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt på 15 år (blir 16 snart) og fikk igår vite at min mor og far skal skille seg. Dette kom veldig brått siden vi hadde akuratt fått det fint i familien, men må plutselig forteller de oss dette. Jeg føler meg helt knust. Bare tanken om at vi skal bo på to forskjellige steder når vi har bodd sammen hele mit liv. De gikk fra hverandre lykkelig hvis man kan si det sånn, men det føles bare at det ikke kommer til å bli bra noensinne. Kommer det til å gå bra? Hilsen gutt 15/16 år

Besvart 20.02.2019 09:06
 

Svar
Hei

Fint at du tar kontakt med oss. Jeg skjønner godt at du føler at du er knust. Det er ofte vondt for barn å oppleve at foreldre skal gå fra hverandre. Du skriver at det kommer brått på og da kan man sitte igjen med mange følelser av sinne, tristhet, sjokk. Mange blir også bekymret for fremtiden og hvordan dette skal gå. Det er normalt å føle at man er lei seg og at man er redd.

For mange barn er det rart og annerledes å skulle bo på to steder når man er vant til å bo på et sted. I begynnelsen kan man bruke tid på å venne seg til den nye situasjonen. Men for å berolige deg går det som oftest bra, de fleste barn venner seg til en ny situasjon. Det er kjempefint å høre at dine foreldre "går fra hverandre lykkelig". Det høres ut som det betyr at de er venner. Og det vil være svært viktig for at du skal få det bra videre også. Når foreldre er venner og klarer å samarbeide får barn det bedre.

Selv om foreldrene dine skilles vil dere fortsatt være en familie og de vil alltid være foreldre som vil ta vare på deg og sørge for at du har det bra. Når du er 15/ 16 år vil du også kunne være med å bestemme hvordan dette skal se ut fremover, hvor mye du skal bo hos hver av foreldrene osv. Snakk gjerne med dine foreldre om hvordan det skal se ut fremover slik at det kan gi deg trygghet i prosessen.

Noen ganger kan det være godt å snakke med noen om hvordan man opplever skilsmisse. Kanskje du synes det er greit å snakke med foreldrene dine, eller kanskje du hadde ønsket deg å snakke med noen utenfor familien. Helsesøstre på skolen er vant til å snakke med barn og unge som går gjennom en skilsmisse og vi pleier å råde ungdom til å ta kontakt med han/ henne.

 

Jeg legger ved en artikkel med et intervju av en jente som opplevde at foreldrene skilte seg, du kan lese om hennes erfaringer her: www.ung.no/skilsmisse/2285_Stines_erfaring_med_skilsmissen.html

 

Her er også noen flere artikler om skillsmisse:

www.ung.no/skilsmisse/2957_Forandringer_etter_foreldrenes_brudd.html

www.ung.no/skilsmisse/1028_Erfaringer_etter_samlivsbrudd.html

 

Håper dette var noe til hjelp for deg.

Lykke til!

Hilsen psykolog i Familievernet

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse