Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine skal skilles og det er vanskelig

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 16 år og fikk akkurat vite at mine foreldre skal skilles. Jeg føler mye rart akkurat nå. Jeg er lei meg og litt sur fordi jeg ikke lenger kan ta mine fremtide barn med hjem til "farmor og farfar", men samtidig vet jeg det er helt tåpelig. Og innerst inne ønsker jeg at de begge skal være glade. Jeg ønsker heller ikke å komme i den situasjonen der jeg blir nødt til å velge mellom en av dem. Fordi jeg er glad i begge to. Har dere noen tips til hvordan jeg skal komme meg videre og bli vant til denne nye hverdagen? Ting jeg kan gjøre for å takle skilsmissen bedre? Og gjerne noe som hinter hvordan den nye hverdagen skal bli

Besvart 21.03.2019 15:07
 

Svar
Hei

Fint at du tar kontakt med oss. Jeg skjønner godt at er både lei deg og litt sur. Det er ofte vondt for barn å oppleve at foreldre skal gå fra hverandre. Det er normalt at man sitter igjen med mange følelser, feks. sinne, tristhet,  sjokk, sorg. Mange blir også bekymret for fremtiden og hvordan dette skal gå.

For mange barn er det rart og annerledes å skulle bo på to steder når man er vant til å bo på et sted. I begynnelsen kan man bruke tid på å venne seg til den nye situasjonen. Det er mange barn som sier det samme som deg at de ikke ønsker å velge den ene fremfor den andre. Det er foreldre sin oppgave å ikke la deg komme i en slik situasjon. Jeg ser at du er 16 år og da vil du kunne være med å bestemme hvordan dette skal se ut fremover. Foreldrene dine må spørre deg om din mening, men det trenger ikke være slik at du alene bestemmer noe. Det normale er at foreldre og barn snakker sammen om dette, men foreldre vil ha det siste ordet og bestemme.

Selv om foreldrene dine skilles vil dere fortsatt være en familie og de vil alltid være foreldre som vil ta vare på deg og sørge for at du har det bra. Du skriver at du ønsker råd for hvordan den nye hverdagen vil bli. Det er vanskelig å svare på men snakk gjerne med dine foreldre om hvordan det skal se ut fremover slik at det kan gi deg trygghet i prosessen.

Dersom foreldre klarer å være venner og samarbeide godt vil hverdagen kunne fungere ganske bra. Og for å berolige deg går det ofte ganske bra, de fleste barn venner seg til en ny situasjon.

Noen ganger kan det være godt å snakke med noen om hvordan man opplever skilsmisse. Kanskje du synes det er greit å snakke med foreldrene dine, eller kanskje du hadde ønsket deg å snakke med noen utenfor familien. Helsesøstre på skolen er vant til å snakke med barn og unge som går gjennom en skilsmisse og vi pleier å råde ungdom til å ta kontakt med han/ henne.

Jeg legger ved en artikkel med et intervju av en jente som opplevde at foreldrene skilte seg, du kan lese om hennes erfaringer her: www.ung.no/skilsmisse/2285_Stines_erfaring_med_skilsmissen.html

 

Her er også noen flere artikler om skillsmisse:

www.ung.no/skilsmisse/2957_Forandringer_etter_foreldrenes_brudd.html

www.ung.no/skilsmisse/1028_Erfaringer_etter_samlivsbrudd.html

 

Håper dette var noe til hjelp for deg.

Ønsker deg lykke til fremover!
Hilsen psykolog i Familievernet

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse