Hopp til hovedinnholdet

Hvem skal jeg bo med og hvordan skal jeg gjøre det uten at noen blir sinte?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 år og har et problem. Faren min er ikke forelsket i mamma lengre og skal flytte til en passe stor leilighet 7 minutter unna huset vårt. Jeg har en lillebror på 4 år og han skal bo med pappa 1 uke også mamma 1 uke osv. Men jeg føler at jeg vil bo fast med pappa, fordi moren min jobber på sykehuset fra klokken 05:30 til kveld og da blir det stress for meg å lage middag og vaske klærne mine og rydde og sånt, mens pappa drar 07:00 eller 07:30 til 14-15-16:00 og sånt, men av og til har han fri og sånt i helgene men det har ikke mamma, og mamma er ganske streng... men jeg føler meg slem visst jeg skal bo bare med pappa fast:( pliis hjelp!! Hvem skal kal jeg bo med og hvordan skal jeg gjøre det uten at noen skal bli lei seg og sint? Hilsen fra meg

Besvart 28.03.2019 11:36
 

Svar
Hei du!

Du forteller om en situasjon som veldig mange barn strever med når foreldrene skiller seg. Først har jeg lyst til å si til deg at du har lov til å tenke mest på deg selv nå. Det er ikke din skyld at foreldrene dine skal bo hver for seg. De voksne må ta ansvar for dette og tåle dine meninger.

Dette er en ny situasjon for hele familien deres. Derfor er det ikke så lett å vite hvilken løsning som er best. Du har gjort deg noen tanker om dette som er lette å forstå. Du tenker at det er best for deg å bo mest med pappa nå, først og fremst fordi han vil være mest hjemme.

Mitt råd er at du tar sjansen på å si dette til foreldrene dine. En mulighet er at du viser dem det du har skrevet til Ung.no, og kanskje også svaret mitt. Da vil foreldrene dine skjønne at dette er noe du har tenkt over, og som ikke er lett for deg fordi du tar hensyn til mamma og pappa sine følelser.

Avtaler om hvor man skal bo kan gjøres om på mange ganger. Det er mulig å bli enige om at dere prøver en ordning i for eksempel tre måneder og så tar en prat om hvordan det har gått. Da kan både du, mamma og pappa si noe om hva som var bra og hva dere kan ønsker forandringer på. Dette kan dere få hjelp til på nærmeste familievernkontor. Der er både voksne og barn velkomne til å si sin mening og få hjelp til å snakke sammen om vanskelig ting på en god måte.

Du kan også snakke med helsesykepleier på skolen om dette hvis du trenger litt mer støtte, tips og råd.

Fint hvis du leser artiklene vi har lagt ved til deg under svaret!

Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten :) 


 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse